Ο τομέας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) μπορεί να αναπτυχθεί γρηγορότερα από την ευρύτερη οικονομία επειδή έχει τη στήριξη των κυβερνήσεων.
Ωστόσο τα επενδυτικά προγράμματα για νέες εγκαταστάσεις, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις χρηματοδοτήσεις και είναι ο κύριος λόγος που οι πλουσιότερες χώρες στρέφονται περισσότερο σε «πράσινες λύσεις» σε αντίθεση με τις αναπτυσσόμενες.
Σύμφωνα με την Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ) η οικονομική ύφεση θα συνέβαλε στην πτώση της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το 2009, την πρώτη ετήσια πτώση σε 65 χρόνια. Επίσης, προβλέπει ότι η χρηματοδότηση των πηγών ανανεώσιμης ενέργειας θα μειωθεί κατά 38% φέτος.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν περισσότερες προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τα συστήματα ασφαλείας και την κλιματική αλλαγή, δήλωσε εκπρόσωπος από τη σύνοδο για την ενέργεια.
Ορισμένες εταιρείες παραγωγής ενέργειας και κάποιοι αναλυτές ήταν δύσπιστοι για τις προοπτικές της Ευρώπης να εκπληρώσει τον στόχο της, παίρνοντας το 20% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2020, έναντι λιγότερου από 10% που είναι τώρα. Ο στόχος της Ε.Ε. πιέζει ειδικά τη Μεγάλη Βρετανία, που θα πρέπει να πάρει 15% της ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές έναντι του 2% που λαμβάνει τώρα.
Η Μεγάλη Βρετανία έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις παράκτιες περιοχές στη Βόρεια Θάλασσα μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας και της Νορβηγίας.
Η υποστήριξη της καθαρής ενέργειας ενισχύεται καθώς οι πολιτικοί και οι επιτροπές ενέργειας στηρίζουν τις επενδύσεις για τη στροφή σε αυτή ως μέσο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής ασφάλειας.
Ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βασίζεται στον καιρό καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία, γιατί υπάρχει μια πολιτική μετατόπιση προς τη διαφοροποίηση των παραδοσιακών θερμικών ενεργειακών συνδυασμών, δήλωσε ένας εκπρόσωπος από τη σύνοδο.