Από την 1η Ιουλίου άρχισε να εφαρμόζεται το νέο σύστημα του «Τειρεσία», που μετράει τις επιδόσεις όλων των δανειοληπτών. Με τη νέα εφαρμογή του «τειρεσία», η διαφοροποιημένη μεταχείριση των δανειοληπτών θα στηρίζεται πλέον όχι στην καλή προαίρεση των τραπεζών αλλά στο σύστημα βαθμολόγησης συμπεριφοράς.
Με το σύστημα credit scoring, oι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν καλύτερα επιτόκια χορηγήσεων στους πελάτες που διαθέτουν υψηλή βαθμολογία. Η βαθμολογία για όλους τους δανειολήπτες είτε βρίσκονται στον λευκό Τειρεσία είτε στη μαύρη λίστα του, θα προκύπτει με αυτοματοποιημένο τρόπο και θα κυμαίνεται μεταξύ 600 που θα είναι το άριστο και 200.
Bonus στους συνεπείς
Μεγαλύτερους βαθμούς θα κερδίζουν όσοι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους κατά το παρελθόν, μάλιστα όσο απώτερο είναι αυτό τόσο θα προσαυξάνονται οι πόντοι.
Αντιθέτως, η συνολική βαθμολογία θα μειώνεται αν ο πελάτης είχε υποπέσει σε παραπτώματα όπως έκδοση ακάλυπτων επιταγών ή είχαν εκδοθεί διαταγές πληρωμής εις βάρος του.
Η πρόσβαση στα στοιχεία αυτά θα είναι ελεύθερη μόνο για τις τράπεζες, όμως και οι ενδιαφερόμενοι πελάτες θα μπορούν να πληροφορηθούν για τη βαθμολογία που τους έχει απονείμει ο Τειρεσίας. Πάντως, το νέο σύστημα πληροφόρησης τίθεται σε λειτουργία σε μια συγκυρία, όπου οι ακάλυπτες επιταγές, τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται κανονικά και οι επισφάλειες αυξάνονται αλματωδώς.
Και προς τους ιδιώτες
Όσο η οικονομία αναπτυσσόταν με υψηλούς ρυθμούς και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών διευρυνόταν, οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, οι οποίες στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών διπλασιάστηκαν ξεπερνώντας τα 117 δισ. ευρώ το 2008 από 52 δισ. που ήταν το 2004, εξυπηρετούνταν ικανοποιητικά.
Η κατάσταση άρχισε ν’ αλλάζει το τελευταίο τρίμηνο του 2008. Το ποσοστό των στεγαστικών δανείων που δεν εξυπηρετούνταν κανονικά στο τέλος του 2008 εκτινάχθηκε στο 5,3% από 3,6% που ήταν την προηγούμενη χρονιά, ενώ το ποσοστό των καταναλωτικών δανείων άγγιξε το 9% από 6%. Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο το πρώτο τρίμηνο του 2009.