Η μίνι «αναθεώρηση» του ασφαλιστικού με την κατάργηση σειράς επαγγελμάτων απο΄τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών, καθώς και η έντονη φημολογία περί τετραήμερης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, με την πέμπτη ημέρα να συζητείται να είναι επιδοτούμενη από το κράτος «ως ημέρα επιμόρφωσης του εργαζομένου» ήταν το αντικείμενο της συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου Απασχόλησης με την ηγεσία της ΓΣΕΕ.
Μετά το τέλος της συνάντησης, η υπουργός Φάνη Πάλλη – Πετραλιά δήλωσε: «Ζήτησα να συναντηθώ με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, για να κάνω έναν απολογισμό όλων των δράσεων μας, από την αρχή του χρόνου, δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2009.
Πρόκειται για δράσεις και προγράμματα του υπουργείου Απασχόλησης, για να αντιμετωπίσουμε τη διεθνή και οικονομική κρίση καθώς και τα θέματα που αφορούσαν την απασχόληση.
Αναφέρθηκα στα μέχρι σήμερα στοιχεία και βεβαίως ζήτησα από τη ΓΣΕΕ την στήριξη, όπως επίσης και το να μας καταθέσει θέσεις και προτάσεις εν όψει του νέου προγράμματος δράσης που προετοιμάζουμε από το φθινόπωρο ως υπουργείο Απασχόλησης.
Θέλουμε τις προτάσεις τους για την στήριξη της απασχόλησης, για την κάλυψη των ασφαλιστικών κινήτρων για την πρόσληψη νέων ανέργων, όπως στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, επίσης και τη στήριξη εργαζομένων, των οποίων μειώνεται το εισόδημά τους ή κινδυνεύουν με απολύσεις.
Είμαστε έτοιμοι ως υπουργείο Απασχόλησης να στηρίξουμε την απασχόληση και θεωρούμε, ότι με τη ΓΣΕΕ, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα, ως κοινωνικός εταίρος στο υπουργείο Απασχόλησης, θα έρθουμε σε συνεργασία και συνεννόηση».
Διαψεύσεις περί τετραήμερου
Πάντως, η κ. Πετραλιά διέψευσε ότι υπάρχει θέμα καθιέρωσης τετραήμερης εργασίας: «Δεν υπάρχει θέμα τετραημέρου. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι ο νόμος του 1998 δίνει κάποιες δυνατότητες ελαστικοποίησης. Υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν κάνει χρήση αυτού του νόμου και να είμαι απόλυτη και ξεκάθαρη: ό,τι γίνεται, γίνεται στο πλαίσιο του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, δηλαδή το νομοθετικό πλαίσιο είναι αυτό που ισχύει. Δεν συζητούμε καμία αλλαγή των εργασιακών σχέσεων».
Σχετικά με τα «βαρέα και ανθυγιεινά», η υπουργός δήλωσε ότι η νέα λίστα θα είναι έτοιμη μέσα στο καλοκαίρι. «Από σήμερα υπάρχει νέα Επιτροπή για τα νέα προς ένταξη επαγγέλματα και χώρους εργασίας.
Θεωρώ ότι μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρχει η νέα λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών, δηλαδή και εκείνων που θα απενταχθούν και εκείνων των νέων που πιθανόν θα μπουν» σημείωσε η κ. Πετραλιά.
Οι θέσεις της ΓΣΕΕ
Από την πλευρά του, το προεδρείο της ΓΣΕΕ, επισήμαναν στην υπουργό τα οικονομικά λειτουργικά και οργανωτικά προβλήματα που προκάλεσε η πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τόνισαν την πλήρη και ριζική διαφωνία των συνδικάτων με την απόσχιση του κλάδου υγείας από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ. Επίσης, ζήτησαν ενίσχυση των υπηρεσιών και του προσωπικού και βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων μαζί με τον αντίστοιχο έλεγχο των δαπανών του Ιδρύματος.
Για το θέμα των ΒΑΕ τα συνδικάτα απόρριψαν το πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη αν και η ΓΣΕΕ σημείωσε ότι θα συμμετάσχει στην επιτροπή για την μελέτη των υπό ένταξη επαγγελμάτων στο θεσμό των ΒΑΕ.
Ταυτόχρονα οι συνδικαλιστές υπογράμμισαν τη ριζική διαφωνία τους σε γενικευμένη ρύθμιση ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης ως αντιστάθμιση των απωλειών των εργαζομένων και της μετατροπής θέσεων πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής και μερική εργασία.
Ζήτησαν επίσης τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που θα προστατεύει την απασχόληση και τα εργασιακά δικαιώματα ζητώντας επίσης εντατικοποίηση των ελέγχων του ΣΕΠΕ στις επιχειρήσεις.