Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση έχει αρχίσει να αγγίζει και την πραγματική οικονομία της χώρας μας. Ο ρυθμός ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας επιβραδύνεται. Τα εμφανή σημάδια κάμψης είναι υπαρκτά, τόσο στους δείκτες ανάπτυξης και στην κατανάλωση όσο και στις επενδύσεις. Εδώ και αρκετούς μήνες, οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνουν έναν καθημερινό αγώνα για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Tου Κωνσταντίνου Μίχαλου, προέδρου του ΕΒΕΑ
Ήδη σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το ΕΒΕΑ μεταξύ των μελών του, 4 στις 10 επιχειρήσεις ανησυχούν για το αν θα μπορέσουν να αποφύγουν τη μείωση του προσωπικού τους.
Οι μέρες είναι δύσκολες. Κι αυτό που χρειάζονται η αγορά και η οικονομία μας είναι σοβαρότητα και σχέδιο. Χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του τουρισμού, των εξαγωγών, των επενδύσεων, των τομέων που πλήττονται περισσότερο από τις συνέπειες της κρίσης. Χρειάζονται πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη σε όλη τη χώρα, για την απασχόληση και τη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ανέλαβε πρωτοβουλία χορηγώντας, σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, δάνεια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Αττικής. Τα δάνεια του συγκεκριμένου προγράμματος, που κατήρτισαν από κοινού το ΕΒΕΑ και η Τράπεζα Πειραιώς, φτάνουν συνολικά μέχρι ύψους 1 δισ. ευρώ και οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως 31 Μαρτίου.
Τα δάνεια αυτά πρόκειται να κινηθούν παράλληλα με τα δάνεια που χορηγεί η Τράπεζα Πειραιώς προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή τα δάνεια μέσω του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ και τα δάνεια σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Και οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι το Πρόγραμμα Τράπεζα Πειραιώς – ΕΒΕΑ με τον τίτλο «Πειραιώς Επιχειρείν-Αρωγή» πρόκειται να ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Επίσης, με βάση την εμπειρία και τις παρατηρήσεις των επιχειρήσεων-μελών του από τη μέχρι σήμερα λειτουργία του συστήματος παροχής κεφαλαίων, και έπειτα από συζητήσεις με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, το ΕΒΕΑ υπέβαλε πρόσφατα συγκεκριμένες προτάσεις στον υπουργό Ανάπτυξης, οι οποίες πιστεύουμε ότι θα βελτιώσουν τη λειτουργία του ΤΕΜΠΜΕ, θα επιτρέψουν την ευκολότερη πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση (που είναι και ο κυριότερος στόχος) και θα δώσουν τη δυνατότητα στις τράπεζες να το αντιμετωπίσουν ευνοϊκότερα. Πιο συγκεκριμένα, το ΕΒΕΑ πρότεινε:
1)Αλλαγή του όρου περί «τριών συνεχόμενων χρόνων κερδοφορίας» σε «μία κερδοφόρα χρήση τα τρία τελευταία χρόνια».
2)Να διατηρηθεί η δυνατότητα διακοπής της περαιτέρω συνεργασίας ΤΕΜΠΜΕ-Τραπεζών για καταπτώσεις πέραν του 7%, αλλά να απαλειφθεί η δυνατότητα του ΤΕΜΠΜΕ να υπαναχωρεί από τις ήδη δοθείσες εγγυήσεις του, τις οποίες θα πρέπει να καταβάλλει στην κάθε τράπεζα άνευ ετέρου.
3)Να επιμείνουν κατηγορηματικά το ΤΕΜΠΜΕ και το υπουργείο Ανάπτυξης στην εφαρμογή του όρου περί «μη παροχής επιπλέον εξασφαλίσεων από την επιχείρηση στην τράπεζα» για το 20% του δανείου.
4)Να απαλλαγεί το σύστημα από την επιβάρυνση της εισφοράς 0,6% Ν.128/75 και να προστεθούν οι 60 μονάδες βάσης στο επιτόκιο ώστε να γίνει αυτό ελκυστικότερο για τις τράπεζες.
5)Να εξεταστεί η δυνατότητα παροχής εμπράγματων εξασφαλίσεων εκ μέρους των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες (κάτι το οποίο απαγορεύεται από το πρόγραμμα), ώστε να μετριαστούν τα αυστηρά πιστωτικά κριτήρια.
Πιστεύουμε πως μπροστά στη δυσλειτουργία του συστήματος, η οποία έχει ήδη εκδηλωθεί αν και βρισκόμαστε ακόμα σχετικά στην αρχή του, και τις προσδοκίες οι οποίες έχουν δημιουργηθεί στις επιχειρήσεις χωρίς να μπορούν να ικανοποιηθούν από τις τράπεζες, απαιτείται η άμεση παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης, η οποία θα έχει τεράστια απήχηση και θα βοηθήσει να αποφευχθεί η εντύπωση πως εξαγγέλλονται σωστές πρωτοβουλίες που δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Η ευκολότερη εφαρμογή του προγράμματος θα βοηθήσει καθοριστικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ανάγκη άμεσης ενίσχυσης με κάθε τρόπο, αφού αντιμετωπίζουν πλέον καθαρό πρόβλημα επιβίωσης.