Την αισιοδοξία του ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει προς το τέλος του 2009 και θα επιστρέψει έγκαιρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2010, διατύπωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, μιλώντας στο Ευρωμεσογειακό Επιχειρηματικό Φόρουμ.
Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ακολουθώντας το γενικό φαινόμενο στην Ε.Ε. η επιβράδυνση της οικονομίας ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις και θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του έτους με ρυθμό ανάπτυξης να κυμαίνεται στο μηδέν.
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας προς το τέλος του 2009 αλλά πρόσθεσε ότι στην πορεία αυτή, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δύο μεγάλα διαχρονικά και διαρθρωτικά προβλήματα.
Το πρώτο αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα και κυρίως το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ‘80 και συντηρήθηκε τη δεκαετία του ‘90.
Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας η οποία αντικατοπτρίζεται στο υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Τα προβλήματα αυτά θα έπρεπε να έχουν αντιμετωπιστεί πριν την είσοδο της χώρας μας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι απαιτούνται σήμερα άμεσες συγκεκριμένες και μόνιμες λύσεις και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται αποφασιστικά η κυβέρνηση εφαρμόζοντας ένα σαφές και συγκροτημένο σχέδιο.
Αναφερόμενος στο θέμα της Ευρωμεσοαγειακής Συνεργασίας είπε ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά σε όλα τα στάδια στην διαμόρφωση της Ένωσης για τη Μεσόγειο αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Στο πλαίσιο αυτό επιδιώχθηκε και επιτεύχθηκε η εκπροσώπηση της Ελλάδας στη Γραμματεία της Ένωσης για τη Μεσόγειο ενώ έχουν υποβληθεί και συγκεκριμένες προτάσεις για συνεργασία σε θέματα ηλιακής ενέργειας, διαχείρισης υδάτων στη Μεσόγειο και «δημιουργίας» θαλασσίων διαδρόμων στη ΝΑ Μεσόγειο που περιλαμβάνει και τη διασύνδεση λιμανιών των χωρών της περιοχής.