Στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής, αυτό για το οποίο εμείς, οι ιθαγενείς Έλληνες, ενημερωθήκαμε, ήταν η μοναχική μάχη του πρωθυπουργού με τους Βόρειους, σκληρούς, εταίρους μας, για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης.
Της Νίκης Τζαβέλα, ευρωβουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερµού (ΛΑΟΣ)
Η ουσιαστική μάχη που δόθηκε γι’ αυτό το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών, που προηγήθηκε της συνόδου, πέρασε στα «ψιλά». Ο αρμόδιος επί του προβλήματος υπουργός κ. Παυλόπουλος, για άγνωστους λόγους, δεν μπήκε στον κόπο να μας ενημερώσει για τα συμπεράσματα αυτού του τόσο σημαντικού Συμβουλίου Υπουργών, που κινητοποίησε τον κ. Μπίτσιο, να μεταβεί στην Αγκυρα, μεταφέροντας και υπαινιγμούς για βέτο στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αν δεν δραστηριοποιηθεί στο θέμα της λαθρομετανάστευσης.
Παρά την άγνοια που έχουμε για το τι αποφάσισε το Συμβούλιο, στο πλαίσιο μιας συστηματικής και ορθολογικής επίλυσης του θέματος της λαθρομετανάστευσης και μετανάστευσης, θέλω να καταθέσω ορισμένες πρακτικές προτάσεις, προς στήριξη μιας εθνικής προσπάθειας:
1. Το κάθε υπουργείο, σε σύντομο χρονικό διάστημα, οφείλει να καθορίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας ευθύνης του, με την ύπαρξη λαθρομεταναστών και μεταναστών στη χώρα μας. Το ίδιο οφείλουν να κάνουν και οι εποπτευόμενοι από κάθε υπουργείο Οργανισμοί. Είμαι σίγουρη ότι πέραν του κ. Παυλόπουλου, υπουργοί, όπως ο κ. Αβραμόπουλος, ο κ. Παπαληγούρας, ο κ. Σουφλιάς, ο κ. Μεϊμαράκης, ο κ. Σπηλιωτόπουλος κ.λπ. γνωρίζουν καλά πού έχουν πρόβλημα με παράνομους και νόμιμους μετανάστες.
1α. Ο κάθε υπουργός οφείλει σε κάθε Συμβούλιο Υπουργών της αρμοδιότητάς του να θέτει την ύπαρξη του προβλήματος και να εισηγείται λύσεις.
1β. Το ίδιο οφείλουν να κάνουν και οι πρόεδροι των εποπτευομένων από τα υπουργεία Οργανισμών. Να θέτουν στις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις της Επιτροπής συνεχώς και επίμονα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τους λαθρομετανάστες και τους μετανάστες, εισηγούμενοι κάθε φορά λύσεις που εντάσσονται σε επιλέξιμες για την Επιτροπή δαπάνες. Το πρόβλημα πρέπει να επικοινωνηθεί σε όλη την ιεραρχία της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, γιατί από εκεί θα προέλθουν οι πρακτικές γρήγορες λύσεις.
2. Υπουργεία και Οργανισμοί θα πρέπει να συντάξουν και να υποβάλουν για χρηματοδότηση ολοκληρωμένες προτάσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχει ο τομέας τους, εξαιτίας της λαθρομετανάστευσης. Σε περίπτωση που οι τομείς τους ωφελούνται από τους νόμιμους μετανάστες, να συντάξουν προγράμματα βελτίωσης της προσφοράς και αφομοίωσης των μεταναστών.
2α. Οι χρηματοδοτήσεις για τα προγράμματα αυτά μπορούν να προέλθουν από μη απορροφημένα κονδύλια ή να ψάξουν για ειδικές γραμμές χρηματοδότησης. Το θέμα είναι, να αρχίσουν να υλοποιούνται.
3. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας να επεξεργαστεί πιλοτικά προγράμματα, τοπικού χαρακτήρα, σε συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη σταδιακή εξομάλυνση των συνθηκών διαβίωσης, επιβίωσης ή και αφομοίωσης νομίμων μεταναστών. Τα προγράμματα αυτά μπορούν να ενταχθούν σε κενά που μπορεί να υπάρχουν στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Αν ο καθένας από τα κυβερνητικά στελέχη αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί, επίμονα και αδιάλειπτα, το πρόβλημα θα αναδειχθεί στην Επιτροπή της Ε.Ε. και θα οδηγηθούμε σε αποτελεσματικότερα και ταχύτερα μέτρα. Εμείς πρέπει να λειτουργήσουμε στοχευμένα, για να συνθέσουμε μια πρακτική και γρήγορη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος.