Μαύρα μαντάτα για την ελληνική οικονομία κομίζουν οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στην έκθεσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα. Σε αυτήν εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία εισήλθε σε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, προβλέποντας ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) θα συρρικνωθεί εφέτος κατά 1% περίπου.
Εκτιμούν πως δεν υπάρχουν περιθώρια για επιβολή νέων φορολογιών ούτε εφέτος ούτε το 2010 καθότι μια τέτοια πολιτική «θα σκότωνε την οικονομία». Προτείνουν την ένταση των προσπαθειών συγκέντρωσης των φορολογικών εσόδων που το πρώτο εξάμηνο του 2009 ήταν μειωμένα κατά 2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008.
Δίνουν βάρος στη συγκράτηση των δαπανών του δημόσιου τομέα, των μισθών και των συντάξεων, ακολουθώντας στην ουσία τη συνταγή των άλλων ανεπτυγμένων χωρών που «πάγωσαν» ή και μείωσαν τις αποδοχές στον δημόσιο τομέα προκειμένου να συγκρατηθεί το έλλειμμα, το οποίο προβλέπεται να ξεπεράσει εφέτος το 5% του ΑΕΠ.
Στην έκθεσή του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης επισημαίνει ότι η Ελλάδα έμεινε πίσω στις διαρθρωτικές αλλαγές στον χώρο της υγείας, που προσφέρει χαμηλό επίπεδο υπηρεσιών παρά τις υψηλές δημόσιες δαπάνες, αλλά και της παιδείας, και σήμερα, 10 χρόνια από την ένταξή της στην ΟΝΕ, υποφέρει από έλλειψη ανταγωνιστικότητας και εφιαλτικά ελλείμματα.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ εναρμονίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισαμτικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει συρρίκνωση 1,7% εφέτος, ενώ για το επόμενο έτος προβλέπεται νέα συρρίκνωση 0,4% έναντι ανάπτυξης 2,9% το 2008.
Η συρρίκνωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση των εξαγωγών καθώς και στην ασθενή εγχώρια ζήτηση. Επιπρόσθετα, όπως προβλέπει το ΔΝΤ, το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2009 αναμένεται να φθάσει το 6,2%, ενώ το 2010 αναμένεται να διαμορφωθεί σε 7,5%. Για την ανεργία η πρόβλεψη είναι ότι θα φθάσει το 9,5% το 2009, ενώ τον επόμενο χρόνο θα αυξηθεί περαιτέρω, στο 10,5%.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, το ΔΝΤ προτείνει για τη μείωση του ελληνικού δημοσίου ελλείμματος μέτρα συγκράτησης των δαπανών και ενίσχυσης των εσόδων της τάξεως του 1,5% του ΑΕΠ ή των 3,5 δισ. ευρώ ετησίως την επόμενη τετραετία.
Πολύ επώδυνες είναι και οι προτάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς υπολογίζεται ότι το δημόσιο χρέος εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού θα εκτιναχθεί στο 116% του ΑΕΠ το 2010 και στο 122% το 2011 αν δεν ληφθούν μέτρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, από το 2010 θα αρχίσει να μειώνεται ο παραγωγικός πληθυσμός της χώρας λόγω γήρανσης του συνολικού πληθυσμού, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει τους προϋπολογισμούς των ασφαλιστικών ταμείων.