«Παγώνουν» εκατοντάδες επενδύσεις εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, τα οποία επρόκειτο να εγκατασταθούν σε εκτός σχεδίου περιοχές, μετά την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, με την οποία απαγορεύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος άνω των 20 κιλοβάτ (KW) σε μη άρτια και μη οικοδομήσιμα οικόπεδα.
Σύμφωνα με καταγγελία του Συνδέσμου Eταιρειών Φωτοβολταϊκών, από τη διάταξη αυτή (6/7/2009) δεν θίγονται όσοι είχαν υποβάλει σχετικές αιτήσεις και έχουν ήδη λάβει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) την απαιτούμενη άδεια.
Αντιθέτως, απορρίφθηκαν οι υποψήφιοι επενδυτές που επίσης είχαν υποβάλει αίτηση το ίδιο χρονικό διάστημα, αλλά λόγω καθυστέρησης της ΡΑΕ δεν πρόλαβαν να πάρουν την άδεια.
Η διάκριση αυτή μεταξύ όμοιων περιπτώσεων παραβιάζει κάθε αρχή ισονομίας, καθώς οι αιτούντες προ διετίας είχαν κινηθεί νόμιμα, σύμφωνα με το τότε υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, επισημαίνεται από την πλευρά του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, καθώς το υπουργείο υποστηρίζει ότι έλαβε την απόφαση για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και για να αποφευχθεί η κάλυψη με φωτοβολταϊκά στοιχεία του συνόλου της έκτασης των εκτός σχεδίου περιοχών. Ωστόσο, αυτό το επιχείρημα ακυρώνεται, καθώς τα φωτοβολταϊκά δεν είναι δομικές κατασκευές, αλλά εξοπλισμός που μπορεί να αφαιρεθεί, αλλά και να ανακυκλωθεί, τονίζει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών.
Μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί συνολικά 6.840 αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, ισχύος μέχρι 150 KW), εκ των οποίων οι 3.005 αφορούν σε μη διασυνδεδεμένα νησιά.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει εξετάσει 2.658 και εξέδωσε 2.615 αποφάσεις άδειας για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.
Στην ηπειρωτική Ελλάδα, επί συνόλου 3.835 αιτήσεων έχουν εκδοθεί 1.328 αποφάσεις και αποστέλλονται άμεσα επιπλέον 437, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Μέχρι τον Ιούνιο του 2010 η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει πόσα φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες θα εγκαταστήσει, για να είναι συνεπής στην κοινοτική οδηγία.