Ξεκίνησα φίλοι αναγνώστες με την επισήμανση του Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία έγινε με αφορμή την 24/7/74, που η καταστροφή της Κύπρου επανέφερε τον κοινοβουλευτισμό στην Ελλάδα. Θεωρώ πως το έγκλημα στο οποίο βοήθησαν πολλοί και διάφοροι δικοί μας αλλά και ξένοι προεξάρχοντος του Κίσιγκερ, αποτελεί ειδεχθή πράξη, την οποία τιμωρεί μόνο η Νέμεση. Όπως φαίνεται, η Νέμεση έχει αρχίσει να τιμωρεί τους εγκληματίσαντες εναντίον του Ελληνισμού, ντόπιους και ξένους.
Δεν δέχθηκα ούτε θα δεχθώ πως από την πλευρά μας ως Έλληνες κάναμε το δέον για τους συμπατριώτες μας. Δυστυχώς τα στοιχεία λένε πως τους εγκαταλείψαμε στην τύχη τους, όταν έγινε η δεύτερη εισβολή. Αυτές, οι πράξεις δεν μένουν ατιμώρητες από τη Θεία Δίκη. Αυτό πληρώνει η Ελλάδα και θα πρέπει αυτήν την στιγμή που ξανακρίνεται ο Ελληνισμός της Κύπρου η μητροπολιτική Ελλάδα οφείλει να λάβει θέση πατριωτική και να σταθεί κοντά στα αδέλφια της Ελληνικής Μεγαλονήσου. Ελπίζω κάποιος να ακούει την φωνή του Ελληνισμού και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων ώστε να φωνάξουμε όλοι μαζί άλλη μια φορά το Οχι, στα τσιράκια του διώκτη του Ελληνισμού του Κίσινγκερ και των επιγόνων του. Αυτός και το λόμπυ του κρύβεται πίσω από όλη αυτή την τραγωδία των νεοελλήνων.
«Η τουρκική κατοχή της Κύπρου
αποτελεί ντροπή του παγκόσµιου πολιτισµού»
Κάρολος Παπούλιας
Πρόεδρος Ελληνικής Δηµοκρατίας
Το δόγμα των Τούρκων πως αν είναι Ευρώπη η Κύπρος, τότε είναι και η Τουρκία, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί ως διαπραγματευτική τακτική. Είναι στρατός κατοχής επί ευρωπαϊκού εδάφους. Πρέπει άμεσα να φύγουν και να γυρίσουν στα βάθη της ανατολίας, από κει που ξεκίνησαν.
Με την ευκαιρία της επίσκεψης της κυπριακής αντιπροσωπείας στηην πόλη μας, μου δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσω από κοντά τον δήμαρχο της Λακατάμιας και τους εξαιρετικούς συνεργάτες του. Συμφωνήσαμε να επικοινωνήσουμε για μια συζήτηση μέσω της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ, ώστε ο κ. Λουκάς Ιατρού να καταθέσει τις απόψεις του για τους αναγνώστες της εφημερίδας μας για την πόλη του μα και για το ευρύτερο εθνικό θέμα, το Κυπριακό. Η συνέχεια στη συνέντευξη που ακολουθεί.
Κύριε δήμαρχε, στην ομιλία σας κατά την τελετή αδελφοποίησης με το Δήμο Αμαρουσίου, πρόσεξα ότι εσείς χρησιμοποιήσατε τον όρο «διδυμοποίηση-αδελφοποίηση». Τι σας ώθησε να χρησιμοποιήσετε αυτό τον όρο;
Πιστεύω ότι οι Έλληνες της Κύπρου αλλά και άλλοι οι απανταχού Έλληνες είμαστε αδέλφια μεταξύ μας. Άρα ο όρος «διδυμοποίηση», κατ’ εμέ, δίδει ακόμη μεγαλύτερη σημασία και φανερώνει πιο ισχυρούς και μόνιμους δεσμούς όπως συμβαίνει και με δύο δίδυμα αδέλφια. Αυτό λοιπόν θέλω να πιστεύω, ότι συμβαίνει και μεταξύ των δημοτών Αμαρουσίου και Λακατάμιας.
Θα επανέλθω στην ομιλία σας, η οποία θέλω να πιστεύω ότι δεν αναφερόταν μόνο στη διδυμοποίηση με το Μαρούσι, αλλά είχε ένα βαθύτερο κοινωνικό – πολιτικό νόημα με βάση τον Ελληνισμό υπό την ευρεία έννοιά του, το οποίο έστελνε συγκεκριμένο μήνυμα. Τι περισσότερο θα μπορούσατε να ελπίζετε από αυτή τη διδυμοποίηση;
Ο σκοπός των διδυμοποιήσεων είναι πολύ σοβαρός στην Ευρώπη, γι’ αυτό και δαπανούνται αρκετά χρήματα γι’ αυτόν τον σκοπό. Για μας τους Έλληνες όμως, ο θεσμός των διδυμοποιήσεων αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, λόγω των δεσμών που μας συνδέουν από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα. Αλληλοβοήθεια, αγάπη, κατανόηση, συναδελφοσύνη, αλληλοϋποστήριξη και πολλά άλλα, στον κοινωνικό, οικονομικό και προπαντός εθνικό τομέα.
Θεωρώ ότι στο πρόγραμμά σας κατά την εδώ παραμονή σας θα ήταν και μια ξενάγηση στην πόλη μας. Τι γνώμη σχηματίσατε, πέρα από την τυπική για την «ανταλλαγή γνώσεων, εμπειριών και ιδεών, σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ανάπτυξης των Δήμων μας», όπως τονίσατε χαρακτηριστικά;
Σίγουρα με τις επισκέψεις εκτός όλων των άλλων, γνωρίσαμε πιο καλά το Αμαρούσιο, τον πολιτισμό, την κοινωνική και πολιτιστική κληρονομιά, την προσφορά του στον αθλητισμό, τέχνες, θέατρο κ.α.
Ο δήμαρχος Αμαρουσίου αναφέρθηκε σε «ένα μικρό αριθμό μεγάλων οικονομικών μονάδων που προσθέτει στη Λακατάμια τα χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης πόλης, που εξελίσσεται σε επιχειρηματικό και τουριστικό κέντρο». Κατά τις επαφές σας υπήρχαν παρόντες στις συζητήσεις και εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου των δύο πόλεων για το ενδεχόμενο συνεργασιών; Σε ποιούς άλλους τομείς σχεδιάζετε ν’ αναπτύξετε τις οικονομικές συνεργασίες σας με το Μαρούσι;
Ο Δήμος Λακατάμιας, είναι πολύ μικρός Δήμος για τα μεγέθη της Ελλάδας, αλλά είναι ένας μεγάλος Δήμος της Κύπρου, ο οποίος έχει ζωή μόλις 22 χρόνων και πληθυσμό περίπου 42.000. Είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος και ο πλέον αναπτυσσόμενος της επαρχίας Λευκωσίας αλλά και άλλων επαρχιών. Είναι Δήμος με νέα πολεοδομία και με νεαρά ζευγάρια και με πανεπιστημιακά προσόντα, πράγμα που οπωσδήποτε θα δώσει δημότες πολύ καλής ποιότητας, σε μια σύγχρονη πόλη με σωστή ρυμοτομία.
Δυστυχώς η Λακατάμια δεν διαθέτει πάρα πολύ μεγάλες οικονομικές μονάδες. Διαθέτει όμως πάρα πολλές μικρότερης μεν έκτασης, αλλά εξίσου σημαντικής σημασίας επιχειρήσεις, που προσδίδουν κάποια σχετικά καλή οικονομική άνεση στους δημότες. Γενικά λοιπόν οι δημότες απολαμβάνουν οικονομική άνεση και καλή ποιότητα ζωής, σ’ ένα αρκετά σωστά αναπτυσσόμενο Δήμο, μακριά από τους θορύβους και τις ρυπάνσεις μιας μεγαλούπολης και μέσα στην ησυχία και στη χωρίς άγχος ζωή της πόλης μας.
Με λίγα λόγια συνδυάζει την πόλη και την ύπαιθρο και τούτο είναι ένας από τους πολλούς λόγους που οι πολίτες και ειδικά τα νεαρά ζευγάρια, προτιμούν το Δήμο μας.
Ας έλθουμε στο ευρύτερο πρόβλημα της επίλυσης του Κυπριακού. Οι διεθνείς πιέσεις για την εξεύρεση λύσης εντείνονται. Το απορριφθέν από τον Κυπριακό Ελληνισμό «Σχέδιο Ανάν» επανέρχεται υπό άλλη μορφή. Πως θα μπορούσε η Κύπρος ν’ αντισταθεί σ’ αυτή τη λαίλαπα και τι προσδοκά από την Ελλάδα;
Το Κυπριακό το κατήντησαν «ανατολικό ζήτημα» τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων. Κατ’ εμέ το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής και έτσι θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Δυστυχώς όμως τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων, σκόπιμα το κατήντησαν πολύπλοκο, γιατί θέλουν να το λύσουν όπως οι ίδιοι επιθυμούν και όχι όπως απαιτεί το δίκαιο. Δυστυχώς, τον 21ο αιώνα, η πατρίδα μας παραμένει η μόνη διχασμένη χώρα στην Ευρώπη. Τα τείχη στο Βερολίνο έπεσαν. Στην Κύπρο πότε;
Όσον αφορά τη λύση τώρα. Ναι, η λύση, δυστυχώς, θα προέλθει μόνο μέσα από διαπραγματεύσεις. Και στις διαπραγματεύσεις, πάλιν δυστυχώς για μας, θα πρέπει να δώσεις για να πάρεις. Φαίνεται ότι τώρα δεν έχουμε τη δυνατότητα, αλλά ούτε και η Ελλάδα θα ήθελε, αυτήν τη στιγμή, μια ένοπλη σύγκρουση. Άρα ή παραμένει η κατάσταση ως έχει σήμερα, με ορατό πάντα τον κίνδυνο της διχοτόμησης και με την ελπίδα μετά από χρόνια να αλλάξουν οι διεθνείς συγκυρίες και να υπάρχει ευνοϊκότερο κλίμα για μια πραγματικά δίκαιη λύση του Κυπριακού, ή συνεχίζουμε τις συνομιλίες και σε τυχόν εξεύρεση μιας λύσης, ο λαός ν’ απαντήσει σε Δημοψήφισμα, με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ, αναλαμβάνοντας πλήρως τις ευθύνες του στην λύση που θα εξευρεθεί.
❍ ❍ ❍
Ευχαριστώ Δήμαρχε και επισημαίνω πως οι απαντήσεις σας, ιδίως στο θέμα μας της Κύπρου, πως καμία δύναμη δεν θα διασπάσει τον απανταχού του κόσμου Ελληνισμό. Κάποια στιγμή ο Απόλλων, ο θεός του φωτός, θα ξαναφωτίσει τον κόσμο όπως παλιά.
Χαριτίνη Ρασιά