Διέκοψαν τον εφοδιασμό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων με εμφυτεύσιμο ορθοπεδικό υλικό οι προμηθευτές, ενώ από τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να σταματήσουν και τον εφοδιασμό με αναλώσιμο υλικό.
Ο λόγος είναι τα συσσωρευμένα ανεξόφλητα χρέη προς αυτούς, που πλέον αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε σοβαρότατες ελλείψεις υλικών, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διεξαγωγή χειρουργείων και για την περίθαλψη ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία.
Σε επιστολή τους προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τους διοικητές των νοσοκομείων, οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συλλόγου Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού επισημαίνουν ότι «… παύουν να προμηθεύουν όλα εκείνα τα νοσοκομεία της χώρας που, για το έτος 2009, έχουν ανεξόφλητες υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τους έξι τελευταίους μήνες, εξελικτικά».
Όπως αναφέρεται στην εν λόγω επιστολή, από την απόφαση εξαιρούνται, προς το παρόν, τα Νοσοκομεία Καστοριάς, Κω, Λάρισας «Κουτλιμπάνειο», το Κρατικό Θεραπευτήριο- Κέντρο Υγείας Λέρου, το «Παπαγεωργίου» και το «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης.
Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας, Π. Ντεβετζή, ως σήμερα οι περισσότεροι προμηθευτές δεν έχουν πληρωθεί ούτε ένα ευρώ. «Υπάρχει στάση πληρωμών εδώ και τρία χρόνια. Μόνο 30-40 εταιρείες, σε σύνολο 600 επιχειρήσεων, πληρώθηκαν. Η ιστορία με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εξελίχθηκε σε “φούσκα”. Παρ΄ ότι υπήρχε πρόταση να καλύψει το Ταμιευτήριο μέρος των χρεών, τελικά ζήτησε από τις εταιρείες να συνάψουν ομολογιακά δάνεια» υπογράμμισε η κ. Ντεβετζή. Εξηγώντας, σημείωσε ότι «Με απλά λόγια, μας ζητήθηκε να εκχωρήσουμε τα απλήρωτα τιμολόγια των νοσοκομείων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και αυτό να συνάψει ομολογιακό δάνειο με τις εταιρείες. Το δάνειο θα είχε επιτόκιο 5,6% το οποίο θα επιβάρυνε αποκλειστικά τον προμηθευτή. Η ρύθμιση, αν μας έβρισκε σύμφωνους, θα αφορούσε το 35% του συνόλου των οφειλών».