Στα 2,5 ευρώ εκτιμώνται σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ οι μη εξυπηρετούμενες οφειλές από τον Ιανουάριο του 2009 έως και τον Αύγουστο, δημιουργώντας εκρηκτικό κλίμα, λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά. Κακή ψυχολογία
Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, που εκφράστηκαν κυρίως με την ενεργοποίηση μιας σειρά προγραμμάτων επιδότησης των επιχειρήσεων και με την ενεργοποίηση του ΤΕΜΠΜΕ, δεν φαίνεται να περιορίζουν αποτελεσματικά τα προβλήματα στην αγορά.
Οι επτά στους δέκα εμπόρους, σύμφωνα με έρευνες των εμπορικών συλλόγων, δηλώνουν ότι την περίοδο των εκπτώσεων οι πωλήσεις τους μειώθηκαν σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Μάλιστα, η πτώση κατά μέσο όρο κυμάνθηκε γύρω στο 20%, ενώ σε ορισμένους κλάδους έφθασε ακόμη και το 40%.
Συνολικά από τις αρχές του χρόνου έχουν εγγραφεί στις λίστες του ΤΕΙΡΕΣΙΑ πάνω από 282.000 οφειλέτες, αριθμός υπερδιπλάσιος από το αντίστοιχο επτάμηνο του 2008. Οι οφειλέτες αυτοί, επιχειρηματίες στη συντριπτική τους πλειονότητα, αποκλείονται αυτομάτως από τις πηγές χρηματοδότησης και η επιβίωσή τους τίθεται σε άμεσο κίνδυνο.
Δυσκολίες
Η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό τη δεινή θέση που βρίσκονταν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι καταναλωτές, Σύμφωνα με τα ευρήματά της, οι Έλληνες καταναλωτές είναι οι πιο απαισιόδοξοι στην ΕΕ-27, με εξαίρεση τη Λετονία και την Ουγγαρία.
Στην ίδια περίπου θέση βρίσκονται και οι Έλληνες επιχειρηματίες, αφού με βάση το κριτήριο αυτό η Ελλάδα καταλαμβάνει μόλις την 24η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες – μέλη της ΕΕ.
Η εμμονή των καταναλωτών να απέχουν από κάθε είδους αγορές αποτυπώνεται στα στοιχεία της ΕΣΥΕ, που δείχνουν πτώση του όγκου των πωλήσεων των περασμένο Ιούνιο κατά 14,5%.
Η μείωση κάθε άλλο παρά συγκυριακή είναι, αφού από τις αρχές του χρόνου η ΕΣΥΕ καταγράφει σταθερά ποσοστά πτώσης πάνω από 10%, ενώ από το Πάσχα και μετά τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται γύρω στο 15%. Άλλωστε, σε μέσα επίπεδα ο όγκος των λιανικών πωλήσεων το πρώτο εξάμηνο του 2009 ήταν μειωμένος κατά 11,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008.
Δεν απέδωσαν
Η κατάσταση δεν φαίνεται να βελτιώθηκε ούτε τους επόμενους μήνες, παρά την απόφαση της κυβέρνησης να απελευθερώσει πλήρως τις προσφορές, σε μια προσπάθεια να προσφέρει ένα επιπλέον δέλεαρ στους καταναλωτές, για να «τους βγάλει από το σπίτι» και να «τους κατεβάσει στην αγορά».
Ανεκμετάλλευτη για το εμπόριο κύλησε και η περίοδος των εκπτώσεων, παρότι ήταν ιδιαίτερα δελεαστικές.
Στο 20% των καταστημάτων τα ποσοστά έκπτωσης ξεπέρασαν ακόμη και το 50%, ενώ τουλάχιστον το 25% των εμπόρων μείωσε τις τιμές γύρω στο 50%, χωρίς όμως να καταφέρουν να συγκινήσουν τους καταναλωτές.