Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση του ΕcoFin, σήμερα είναι μια κρίσιμη μέρα για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου θα δεσμευθεί για μείωση του ελλείμματος περί το 9% του ΑΕΠ το 2010, από περί το 12% που αναμένεται να κλείσει φέτος, ενώθα έχει κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον κοινοτικό επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, ανοίγοντας νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για τον χρόνο στον οποίο η Ελλάδα θα μειώσει το έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ, με την κυβέρνηση να επιδιώκει διάστημα προσαρμογής έως και πέντε έτη.
Η προσαρμογή που καλείται να κάνει η χώρα μέσα στα επόμενα χρόνια, ώστε το έλλειμμα να μειωθεί κάτω του 3%, υπερβαίνει τα 22 δισ. ευρώ.
Το εύρος της προσαρμογής, το γεγονός της εισόδου της οικονομίας σε ύφεση υπό την απειλή μακράς περιόδου στασιμότητας, σε συνδυασμό με την επικείμενη ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, «ώστε να φύγουν τα στατιστικά στοιχεία από κάθε προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης» αποτελούν δύο βασικά διαπραγματευτικά «ατού» για τον κ. Παπακωνσταντίνου.
Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε για μείωση του ελλείμματος σε μονοψήφιο ποσοστό το 2010 κάνοντας λόγο για σταδιακή αποκλιμάκωση στη συνέχεια σε μία περίοδο 3 – 4 ετών.
Η ελληνική πλευρά διεκδικεί όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο, για την προσαρμογή του ελλείμματος, ώστε «να μην στραγγαλιστεί» η ανάπτυξη, πλην όμως «έχουμε να αντιμετωπίσουμε την καχυποψία, θα έλεγα την ανυποληψία στην οποία δυστυχώς έχει περιέλθει η Ελλάδα διεθνώς», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στη Βουλή ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Το κλίμα δυσπιστίας απέναντι στη χώρα κρίνονται απολύτως αιτιολογημένα, καθώς η χώρα δεν έχει κατορθώσει να υλοποιήσει κανέναν προϋπολογισμό τα τελευταία χρόνια, το έλλειμμα μετά την «απογραφή» δεν μειώθηκε με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και πλέον οδεύει σε διψήφια ποσοστά με αποτέλεσμα το χρέος να κινείται σε εκρηκτικά επίπεδα.