Μέτρα για τον περιορισμό των ελλειμμάτων αξίας 12,5 δισ ευρώ έως το τέλος του 2011 (5% του ΑΕΠ) και κατά 1,5% στη συνέχεια συστήνει στην κυβέρνηση ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, στην ενδιάμεση έκθεση για την οικονομία, που υπέβαλε στον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο.
Γρήγορες αποφάσεις
Ο Διοικητής της Τράπεζα της Ελλάδος ζητά να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις, εκτιμώντας ότι η χώρα θα υποστεί πολυετή δημοσιονομική επιτήρηση, από την Κομισιόν. Οι βασικές επισημάνσεις της έκθεσης είναι οι εξής:
- Τα δημοσιονομικά μεγέθη έχουν επιδεινωθεί δραματικά. Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι επιτακτικά αναγκαία προκειμένου να μην τελματωθούν οι οικονομικές προοπτικές της χώρας. Απαιτείται μείωση του διαρθρωτικού δημοσιονομικού ελλείμματος σωρευτικά κατά 5% του ΑΕΠ τη διετία 2010-2011 και στη συνέχεια κατά 1,5-2% του ΑΕΠ ετησίως επί σειρά ετών.
- Επείγει η εφαρμογή σειράς διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να ενισχυθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας και η απασχόληση.
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν κεντρική επιδίωξη τη σταθερή βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση του ποσοστού απασχόλησης, καθώς και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη μόνιμη και οριστική εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.
Πρέπει να παγιωθούν συνθήκες που θα ευνοούν τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, την ενδυνάμωση των εξαγωγών, την εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να στηρίζουν αποτελεσματικά μια μακροπρόθεσμα βιώσιμη ανάπτυξη που σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον και ενισχύει την κοινωνική συνοχή.
Η Τράπεζα της Ελλάδος ρεαλιστική πολιτική, για την επαναφορά της χώρας στη δημοσιονομική πειθαρχία, με μείωση του διαρθρωτικού δημοσιονομικού της ελλείμματος σωρευτικά κατά 5% την προσεχή διετία 2010 – 2011 και στη συνέχεια αποκλιμάκωση του κατά 1,5% με 2% ετησίως.
Περιστολή δημόσιων δαπανών
Υποστηρίζει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να στηριχθεί κατά κύριο λόγο στον περιορισμό των δαπανών και την περιστολή της δαπάνης παρά στην αύξηση των εσόδων.
Συγκεκριμένα, η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να αφορά κατά τα 2/3 τις δαπάνες και μόνο κατά το 1/3 στα έσοδα. Στο επίκεντρο κάθε προσπάθειας περιορισμού της φοροδιαφυγής εκτιμάται ότι θα πρέπει να βρίσκεται η ανασυγκρότηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Στο βαθμό που αυτά θα επιτευχθούν, θα καταστεί δυνατή η μείωση των φορολογικών συντελεστών, ώστε να αντιμετωπιστεί και ο έντονος φορολογικός ανταγωνισμός από άλλες χώρες.