Οι αναπτυγμένες χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να καταπολεμήσουν τη διαφθορά σε διεθνή κλίμακα, ιδιαίτερα στο επίπεδο του τραπεζικού απορρήτου που επιτρέπει να αποκρύπτονται μεταβιβάσεις βρώμικου χρήματος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια (TI) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, και στην οποία η θέση της Ελλάδας έχει πέσει από την 57η, στην οποία βρισκόταν το 2008, στην 71η.
Η βαθμολογία βάσει της οποίας γίνεται η ταξινόμηση κυμαίνεται σε μια κλίμακα από το 0 που δείχνει υψηλά επίπεδα διαφθοράς ως το 10 (χαμηλά επίπεδα). Η Νέα Ζηλανδία έχει 9,4 βαθμούς, η Δανία 9,3 και η Σιγκαπούρη 9,2. Στις τελευταίες θέσεις του καταλόγου, το Αφγανιστάν έχει 1,3 βαθμό και η Σομαλία 1,1. Η Ελλάδα έχει 3,8 βαθμούς (όσους και η Βουλγαρία, η ΠΓΔΜ και η Ρουμανία), ενώ το 2008 είχε 4,7.
Να αρθεί το απόρρητο
Το τραπεζικό απόρρητο «επιβαρύνει τις προσπάθειες που έχουν στόχο να καταπολεμηθεί η διαφθορά και να ανακτηθούν κλεμμένες περιουσίες», σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, που, χωρίς να τις κατονομάζει, υποδεικνύει βιομηχανικές χώρες που δεν «υποφέρουν» οι ίδιες από το πρόβλημα της διαφθοράς.
Οι εμπόλεμες χώρες είναι αυτές που θεωρούνται οι περισσότερο διεφθαρμένες, με το Αφγανιστάν και τη Σομαλία να είναι οι χειρότερες.
Η Νέα Ζηλανδία, η Δανία και η Σιγκαπούρη είναι οι τρεις «λιγότερο διεφθαρμένες» χώρες στην ετήσια έκθεση, η οποία χρησιμοποιεί ένα δείκτη αντίληψης της διαφθοράς για να κατατάξει 180 χώρες με βάση 13 δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν από 10 ανεξάρτητους οργανισμούς.
Από το 1995, η μη κυβερνητική οργάνωση δημοσιεύει κάθε χρόνο αυτό το δείκτη αντίληψης της διαφθοράς, βάσει του οποίου ταξινομεί τις 180 χώρες σύμφωνα με την ανάλυση μιας διεθνούς ομάδας επιχειρηματιών, εμπειρογνωμόνων και πανεπιστημιακών.
Ευθύνες στη Δύση
Η Διεθνής Διαφάνεια, η έδρα της οποίας βρίσκεται στο Βερολίνο, δεν χαρίστηκε στις βιομηχανικές χώρες. «Το διεφθαρμένο χρήμα δεν πρέπει να βρίσκει ζώνες καταφυγίου. Είναι καιρός να τελειώνουμε με τις δικαιολογίες», γράφει στην έκθεση η πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ιγκιέτ Λαμπέλ.
Η μη κυβερνητική οργάνωση επιμένει στην ανάγκη να γίνουν περισσότερα για να καταπολεμηθεί η διαφθορά σε μια περίοδο που οι κυβερνήσεις επιχειρούν να ανορθώσουν τη διεθνή οικονομία κάνοντάς της ενέσεις με σημαντικά δημόσια κεφάλαια στο πλαίσιο προγραμμάτων αρωγής με στόχο την ανάπτυξη.
Ακόμη, η Διεθνής Διαφάνεια, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δουλειά του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ιδιαίτερα στους φορολογικούς παραδείσους, εκτιμά πως «πρέπει να γίνουν περισσότερα όσον αφορά τις διμερείς συνθήκες που διέπουν τις ανταλλαγές πληροφοριών ώστε να τελειώνουμε με το σύστημα του απορρήτου». Η Διεθνής Διαφάνεια καλεί επίσης τις χώρες της Ομάδας των 20 (G20) να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της διαφθοράς και να ενθαρρύνουν μεγαλύτερη διαφάνεια στην κατακύρωση δημόσιων συμβολαίων.