Την αντίδραση του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Ζωοδόχος Πηγή» προκάλεσε πρόσφατο ρεπορτάζ της «Α» για τη διαδημοτική διαμάχη ως προς το κυκλοφοριακό πρόβλημα στους δρόμους που βρίσκονται επί των ορίων των Δήμων Αμαρουσίου, Πεύκης και Ηρακλείου.
Με αφορμή την τοποθέτηση του δημάρχου Ηρακλείου Σταύρου Γεωργόπουλου, ότι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που είχε εφαρμόσει στην περιοχή το Μαρούσι ευθύνονται για παρεμβάσεις που έγιναν σε τμήματα δρόμων εντός των ορίων του Δήμου του, ο σύλλογος σημειώνει ότι αυτές είναι παράνομες, με αποτέλεσμα να επιφορτίζουν με μεγαλύτερη κίνηση την περιοχή του Ψαλιδίου.
Παράλληλα, αφήνουν σαφείς αιχμές και στον Δήμο Πεύκης για τους δικούς του χειρισμούς, που «συνέβαλαν στη δημιουργία αυτής της χαώδους κατάστασης».
Η επιστολή
Αναλυτικά, στην επιστολή που απέστειλε προς την εφημερίδα μας στις 22 Οκτωβρίου, και η οποία υπογράφεται από την πρόεδρο Β. Τζιτζικοπούλου και τη γραμματέα Γ. Σκορδίλη, ο Σύλλογος Ψαλιδίου αναφέρει τα εξής:
«Κύριε Μπεθάνη,
Διαβάζοντας άρθρο σας στην εφημερίδα της 17/10/09 με τίτλο “«Μητροπολιτικές» κόντρες για το κυκλοφοριακό” έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
• Για τον Δήμο Ηρακλείου:
Όταν το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηρακλείου αποφάσισε ομόφωνα το κλείσιμο των οδών Πετμεζά και Κατσαντώνη το 2007, δεν είχαν εφαρμοστεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Ψαλίδι.
Αντίθετα από την εικόνα που θέλει να παρουσιάσει ο κ. Γεωργόπουλος, ότι δήθεν λόγω των ρυθμίσεων του Δήμου Αμαρουσίου αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε αυτή την απόφαση για προστασία των δημοτών, η πραγματικότητα είναι ότι ο Δήμος Ηρακλείου παράνομα έκλεισε αυτούς τους δρόμους, σπρώχνοντας την κίνηση προς το Ψαλίδι, ακολουθώντας τη στενή νοοτροπία “ας είμαστε καλά εμείς και οι γείτονες……..”. Είναι λοιπόν τουλάχιστον ανακριβής ο ισχυρισμός του κ. δημάρχου ότι εξανάγκαστηκαν να προχωρήσουν σε αυτή την παράνομη απόφαση και απολύτως σωστή η στάση του κ. Πατούλη, ο οποίος στην ουσία ζητάει τη νομιμότητα.
• Για τον Δήμο Πεύκης:
Ο Δήμος Πεύκης νωρίτερα από τον Δήμο Ηρακλείου προχώρησε στο παράνομο κλείσιμο των δικών του δρόμων, Μεσολογίου και Χίου, προφανώς θέλοντας και αυτός να προστατέψει τους δημότες του, αλλά συμβάλλοντας και αυτός στη χαώδη κατάσταση που επικρατούσε στο Ψαλίδι.
Για τις παράνομες πράξεις των ανωτέρω Δήμων ο Σύλλογός μας έχει καταφύγει στον εισαγγελέα.
Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, οι δύο Δήμοι αποφάσισαν να αντιδρομήσουν τον Βόρειο Παράδρομο της Αττικής Οδού.
Αν θέλουν λοιπόν να είναι καλοί γείτονες, το πρώτο που πρέπει να κάνουν άμεσα είναι να μονοδρομήσουν τον Βόρειο Παράδρομο στην κατεύθυνση που είναι στο Ψαλίδι και να ανοίξουν τους παρανόμως κλειστούς δρόμους τους.
Στην περιοχή μας δεν κλείσαμε δρόμους με ζαρντινιέρες και μπάζα. Αντιθέτως υποστήκαμε μια χαώδη κυκλοφοριακή κατάσταση μέχρι να γίνει κυκλοφοριακή μελέτη και να εφαρμοστεί. Αντί λοιπόν ο Δήμος Ηρακλείου να εκπλήσσεται από τις δηλώσεις του δημάρχου μας, ας επαναφέρει τη νομιμότητα στον Δήμο του. Και ο Δήμος Πεύκης, που φέρεται να είναι συμβιβαστικός, ας προχωρήσει και αυτός στο άνοιγμα των δρόμων του. Οι κάτοικοι του Ψαλιδίου είναι καλοί γείτονες όταν έχουν να κάνουν με καλούς γείτονες.
• Οδός Βύρωνος:
Η εκπόνηση κοινής κυκλοφοριακής μελέτης για την οδό Βύρωνος είναι θετικό βήμα, στο πλαίσιο που πρέπει να λειτουργούν οι όμοροι Δήμοι ώστε να δίνεται η δίκαιη λύση και ανακούφιση στους κατοίκους».
Επιστολή και στον δήμαρχο Αμαρουσίου
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Ψαλιδίου έχουν τεθεί σε εφαρμογή και εδώ και αρκετό καιρό ο σύλλογος διανέμει στους κατοίκους ερωτηματολόγιο για την καταγραφή των επισημάνσεων και παρατηρήσεών τους, όπως είχε αναφέρει σε περασμένο της ρεπορτάζ η ΑΜΑΡΥΣΙΑ.
Η πρόεδρος του συλλόγου Βάσω Τζιτζικοπούλου τόνισε, μιλώντας στην εφημερίδα μας, ότι οι ρυθμίσεις βάσει της μελέτης του Πανεπιστημίου Πατρών «κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και ήδη παρατηρείται ανακούφιση στην κίνηση σε οδούς όπως η Αιγαίου, η Ψαρών ή η Πέλικα». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «χρειάζονται ορισμένες μικρές διορθώσεις», σημειώνοντας ότι χρειάζεται να περάσει τουλάχιστον ένα εξάμηνο πριν διαμορφωθεί μια πρώτη γενική εικόνα για την αποδοτικότητα των μέτρων.
«Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι κάτοικοι που αντί για 100 μέτρα, κάνουν 200 ή 300 μέτρα για να πάνε σπίτι τους με το αυτοκίνητό τους, ωστόσο μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, με εξαίρεση τη διαμπερή κυκλοφορία στη βόρεια πλευρά, όπου ακόμη υπάρχουν κάποια προβλήματα».