8. Να γίνει διόρθωση της στροφής (με μείωση του πεζοδρομίου) Εγνατίας και Ομορφοκκλησιάς για να είναι δυνατή η στροφή των αυτοκινήτων που έρχονται από Σπάρτης (ούτε το λεωφορείο μπορεί να στρίψει και κάνει μια παράκαμψη δίπλα από ένα μικρό σπίτι).
9. Για την οδό Κω πρέπει να γίνει σωστή σήμανση (ενώ από Ναούσης επιτρέπεται η κάθοδος, δεν επιτρέπεται η στροφή από την οδό Βύρωνος )
10. To Mall να πιεστεί να επιτρέψει τη δωρεάν στάθμευση όπως κάνουν και άλλα εμπορικά κέντρα στο Μαρούσι, να βάλει πινακίδες σε όλους τους περιμετρικούς δρόμους (Λ. Κηφισίας, Λ. Κύμης, Αρτέμιδος), διότι έχουν αντικατασταθεί από πινακίδες του Golden Hall και να λειτουργήσει την έξοδο της οδού Αρτέμιδος κανονικά και όχι σαν έξοδο κινδύνου.
Η διάνοιξη όλων των αδιάνοιχτων δρόμων του Ψαλιδίου, η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, η αστυνόμευση, η ενημέρωση κατοίκων και διερχομένων για τις κυκλοφοριακές αλλαγές είναι τα στοιχεία που θα βοηθήσουν στην πραγματοποίηση του στόχου: Να γίνει το Ψαλίδι μια γειτονιά βιώσιμη με αύξηση του πράσινου, περιορισμό του όγκου της διαμπερούς κυκλοφορίας, απομάκρυνση χρήσεων που επιβαρύνουν την υγεία των κατοίκων (π.χ. κεραία ΟΤΕ), αύξηση των κοινόχρηστων χώρων, προστασία των πεζών και μετατροπή όλου του οικισμού σε περιοχή ήπιων δραστηριοτήτων (περιπάτου, ποδηλάτου, παιχνιδιού, παραμονής και βέβαια πρωτίστως κατοικίας). Υπάρχουν Δήμοι στην Αττική που το έχουν καταφέρει. Μπορούμε και εμείς να το καταφέρουμε».
Και διαφωνίες για τις αλλαγές στο Ψαλίδι
Εκτός από την επίσημη θέση των κατοίκων του Ψαλιδίου, όπως αυτή εκφράζεται από τον σύλλογο της περιοχής, υπάρχουν και ορισμένες άλλες φωνές, μεμονωμένων κατοίκων, οι οποίοι διαμαρτύρονται προς τον Δήμο Αμαρουσίου για τις τροποποιήσεις που επέφερε η εφαρμογή της μελέτης για το κυκλοφοριακό.
Η κ. Κοτσαμπασάκη Μαρία, κάτοικος της περιοχής, έστειλε στην εφημερίδα μας την σχετική επιστολή που είχε αποδέκτη τη δημοτική αρχή, τονίζοντας ότι εκπροσωπεί και άλλους κατοίκους που συμφωνούν με την άποψή της ότι σε ορισμένα σημεία, όπως στην περίπτωση της οδού Εγνατίας, δεν τηρείται το προβλεπόμενο ρυμοτομικό σχέδιο κατά την εφαρμογή της μελέτης του Πανεπιστημίου Πατρών.
Στην επιστολή της, η κ. Κοτσαμπασάκη αναφέρει τα εξής:
«Στις 10/07/2009 υλοποιήθηκε η κυκλοφοριακή μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών, υπό την εποπτεία του καθηγητή κ. Ματσούκη, η οποία είχε εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο με την υπ’ αριθμόν 301/2008 απόφασή του.
Η μελέτη αυτή εκπονήθηκε κατά παράβαση του ρυμοτομικού σχεδίου ΦΕΚ Δ. 1326 του 1993 αριθμ. 4, ΠΕ 4, το οποίο προβλέπει πεζοδρόμηση της οδού Εγνατίας. Ως εκ τούτου, η οδός Εγνατίας μετατράπηκε με την κυκλοφοριακή μελέτη σε οδό κυκλοφορίας οχημάτων για να ‘’βολέψει’’ εκείνους τους κατοίκους που ζητούσαν μονοδρόμηση της οδού Πέλικα από την οδό Νερατζιωτίσσης έως την οδό Α. Παπανδρέου.
Κατά συνέπεια, η κυκλοφοριακή μελέτη του Δήμου καταστρατηγεί τον νόμο, είναι μία μελέτη κυρίως ρουσφετολογικών ρυθμίσεων και απέχει από το πάγιο και δίκαιο αίτημα των κατοίκων του Ψαλιδίου για την προστασία της περιοχής από την επιβάρυνση εξαιτίας του “THE MALL” και του υπουργείου Παιδείας.
Εμείς οι γνήσιοι εκφραστές της υπεράσπισης του Ψαλιδίου, ορμώμενοι αποκλειστικά από την περιβαλλοντική μας ευαισθησία, μακριά από τα ιδιοτελή συμφέροντα που προωθεί το Δ.Σ. του εκπολιτιστικού συλλόγου ‘‘Ζωοδόχος Πηγή’’ ζητάμε από τον Δήμο την τροποποίηση της μελέτης και ειδικότερα:
• Nα πεζοδρομηθεί, σύμφωνα με το ρυμοτομικό, ολόκληρη η οδός Εγνατίας (Ο.Τ. 664 ΚΑΙ 678, Ο.Τ. 663 και 675, Ο.Τ. 674 και 660, Ο.Τ. 673, Ο.Τ. και 659 και 672, Ο.Τ. 658 και 671, Ο.Τ. 648 και 657).
• Nα πεζοδρομηθεί η γέφυρα της Αιγαίου.
• Nα μετατραπούν σε ήπιας κυκλοφορίας η οδός Αιγαίου και Α. Παπανδρέου (βόρεια παράπλευρη)».
Αντιδράσεις και από άλλες γειτονιές
Παράπονα, ωστόσο, για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Ψαλιδίου, αλλά και για την πάνω πλευρά της οδού Νερατζιώτισσας, δέχτηκε και η εφημερίδα μας, αυτή τη φορά από την Αθανασία Μαγκουρίλου, η οποία κατοικεί στην οδό Στρατηγού Λέκκα.
Εκπροσωπώντας, όπως μας ανέφερε, πέντε οικογένειες που διαμένουν στην ίδια οδό, υπάρχει πρόβλημα με την μονοδρομημένη οδό Νερατζιωτίσσης (στην πλευρά πάνω από τις γραμμές του ΗΣΑΠ).
«Όταν κανείς παρκάρει για να κάνει τις δουλειές του στην περιοχή, όταν θελήσει να φύγει δεν μπορεί να βρει κάποια κάθετη οδό για να προχωρήσει προς τα δεξιά γιατί έχουν μονοδρομηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση όλα τα στενά», υποστηρίζει η κ. Μαγκουρίζου και προσθέτει: «Πρέπει κανείς να φτάσει μέχρι τη γέφυρα της οδού Κύμης κάνοντας ολόκληρο κύκλο για να γυρίσει πίσω, πράγμα εντελώς παράλογο».
Όμως, η κάτοικος διατύπωσε και τα παράπονά της για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ισχύουν το τελευταίο διάστημα στο Ψαλίδι. Δεν διστάζει να χαρακτηρίσει την περιοχή ως «γκέτο» και προσθέτει: «Έχουν απομονώσει την περιοχή τους και δεν αφήνουν κανέναν να μπει, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να γίνεται ολόκληρος κύκλος με τα αυτοκίνητα για τους οδηγούς, κάτι που σημαίνει περισσότερο χρόνο, χρήμα σε βενζίνη, αλλά και περισσότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος».