Η κακοδιοίκηση στο δημόσιο τομέα, ειδικά στους ΟΤΑ, και η κακή συμπεριφορά των δημοσίων υπαλλήλων προς τους πολίτες, είναι τα δύο θέματα που κυριαρχούν στην έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2006, η οποία παραδόθηκε την Τετάρτη 28 Μαρτίου στην πρόεδρο της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα.
Αντίθετα, στις γενικότερες -νομοθετικές και οργανωτικές- προτάσεις της Αρχής, η δημόσια διοίκηση συνεχίζει να ανταποκρίνεται με σχετικώς χαμηλά ποσοστά, δηλαδή γύρω στο 39%.
Πρώτη σε υποθέσεις κακοδιοίκησης αναδεικνύεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τους δήμους και κοινότητες να «διεκδικούν» ποσοστό 20,66% και να ακολουθούν οι νομαρχίες με 8,98%. Για τον περιορισμό των περιπτώσεων κακοδιοίκησης στους ΟΤΑ Α’ βαθμού ο κ. Καμίνης πρότεινε ουσιαστικά ένα νέο «Καποδίστρια», με τον περιορισμό των δήμων όλης της χώρας στο μισό απ’ όσους είναι σήμερα.
Μείωση 4% καταγράφεται στις αναφορές για το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο όμως παραμένει πρώτο (με 12,08%) στον δημόσιο τομέα σε υποθέσεις κακοδιοίκησης, λόγω των Περιφερειών και κυρίως για θέματα μεταναστών, ενώ στους υπόλοιπους τομείς η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής: υπουργείο Οικονομίας-Οικονομικών 4,74%, υπουργείο Δημόσιας Τάξης 4,41%, υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων 3,10% και άλλα υπουργεία 6,63%.
Φέτος, για πρώτη φορά, η έκθεση δίνει ιδιαίτερο βάρος στα ζητήματα κακής συμπεριφοράς δημοσίων υπαλλήλων, ενώ σημειώνει ότι υπάρχει «σχεδόν συστηματική άρνηση της διοίκησης να παραδεχθεί την ύπαρξη τέτοιων φαινομένων και να τα αντιμετωπίσει δραστικά».
Προσθέτει, επίσης, ότι τα ζητήματα κακής συμπεριφοράς, για τα οποία διαμεσολάβησε ο Συνήγορος, δεν εξαντλούνται σε αυτά που ορίζονται από το ποινικό και το πειθαρχικό δίκαιο. Κριτήριο αποτελεί ο οδηγός καλής συμπεριφοράς δημοσίων υπαλλήλων που επεξεργάστηκε ο Συνήγορος του Πολίτη, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.
Τέλος, ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε στους εργαζόμενους στο Συνήγορο του Πολίτη και ζήτησε αυξήσεις στις αποδοχές τους, κρίνοντας ότι οι μισθοί τους έχουν μείνει καθηλωμένοι και αυτό ίσως αποτελέσει αιτία να εγκαταλείψουν την Αρχή άνθρωποι με πολλά προσόντα και διάθεση για εργασία.