Έρχονται σχετικά σύντομα φθηνά δάνεια για μικρομεσαίους (έως 25.000 ευρώ), αλλά θ’ αργήσουν τα μικροδάνεια (7.000-8.000 ευρώ) για ανέργους και μικροεπιτηδευματίες, καθώς αναζητείται ο ενδιάμεσος χρηματοπιστωτικός οργανισμός που θα εκταμιεύσει τα δάνεια.
Πρόκειται για τις κοινοτικές πρωτοβουλίες που θεσπίστηκαν στην αρχή του 2009 σε πανευρωπαϊκό επίπεδο λόγω της κρίσης και έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται σε πολλά κοινοτικά κράτη.
Δύο προγράμματα δανεισμού εταιρειών με προνομιακούς όρους για κεφάλαια κίνησης αλλά και για τη διενέργεια επενδύσεων σχεδιάζει το ΕΤΕπ σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας. Τα δάνεια θα έχουν αξία έως 25.000 ευρώ και θα δίδονται σε επιχειρήσεις κάθε είδους που απασχολούν έως 50 εργαζομένους.
Οι πιστώσεις υπολογίζονται περίπου στα 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το μισό περίπου ποσό θα προέλθει από κεφάλαια της κοινοτικής πρωτοβουλίας Jeremie και τα υπόλοιπα θα είναι η συνεισφορά των τραπεζών που θα επιλεγούν έπειτα από διαγωνισμό να μετάσχουν στο πρόγραμμα. Θα επιλέγουν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που τώρα διαμορφώνονται τους υποψηφίους, οι οποίοι στην Ελλάδα εξετάζεται να μπορούν να αποπληρώσουν το χρέος σε περίοδο έως 6 ετών.
Πρόκειται ουσιαστικά για ανακυκλούμενες πιστώσεις, οι οποίες θα συμπληρώνουν τα προγράμματα εγγυήσεων που προωθεί το υπουργείο.
Παράλληλα, μέσω του ιδίου προγράμματος προωθείται πλαίσιο ανάπτυξης Κεφαλαίων Επιχειρηματικού Ρίσκου.
Ενώ στα δάνεια οι ενδιάμεσοι θα είναι οι τράπεζες, καθώς έχουν την ανάλογη εμπειρία, ακόμη αναζητείται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο φορέας διαχείρισης των «μικροδανείων», δηλαδή των πιστώσεων της τάξης των 7.000 με 8.000 ευρώ προς ανέργους και μικροεπιτηδευματίες, που σήμερα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους λόγω χαμηλού εισοδήματος.
Το ΕΤΕπ (που ανήκει στον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων) έχει ήδη προωθήσει ανάλογα προγράμματα σε κράτη που έχουν σχετική εμπειρία (π.χ. Γαλλία).