«Ναι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αυξημένα ποσοστά, «ναι» στο ευρώ και τη νομισματική ενοποίηση, επίσης με υψηλά ποσοστά, αλλά και μεγάλη δυσαρέσκεια για την οικονομική κατάσταση, όπως και μεγάλη ανασφάλεια για το μέλλον, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο Ευρωπαίο της Ε.Ε. των 27. Αυτή είναι γενική στάση του έλληνα πολίτη με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας του νέου Τακτικού Ευρωβαρόμετρου 72 (Φθινόπωρο 2009) για την Ελλάδα.
Οι Έλληνες εμφανίζονται από τους πλέον δυσαρεστημένους τόσο για την κατάσταση της οικονομίας στη χώρα τους (Eλλάδα 92% – E.Ε. 75%), όσο και για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας (Eλλάδα 78% – E.Ε. 62%). Εξίσου έντονη δυσαρέσκεια εκφράζεται για την κατάσταση της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι Έλληνες καταγράφουν το υψηλότερο αρνητικό ποσοστό (91%), εκτιμώντας ότι βρίσκεται σε δεινή κατάσταση (E.Ε. 72%). Επίσης, οι Έλληνες στην πλειονότητά τους (Eλλάδα 94%), εμφανίζονται απογοητευμένοι από την παρούσα κατάσταση της απασχόλησης στη χώρα τους, καθώς θεωρούν ότι βρίσκεται σε δυσχερή θέση (E.Ε. 85%).
Άγχος για το περιβάλλον
Οι Βούλγαροι (75%), οι Ούγγροι (75%) και οι Έλληνες πολίτες (74%), περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, εκφράζουν την ανησυχία τους για την κακή κατάσταση του περιβάλλοντος στη χώρα τους (E.Ε. 53%). Αρκετοί είναι οι ευρωπαίοι πολίτες που εκφράζουν ικανοποίηση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το περιβάλλον στη χώρα τους (Ε.Ε. 43%), σε αντίθεση με τους Έλληνες που συγκεντρώνουν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ικανοποίησης του ευρωπαϊκού δείγματος (26%).
Παρά τη γενικότερη δυσαρέσκεια, αξιοσημείωτο είναι ότι 6 στους 10 έλληνες πολίτες εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την καθημερινή τους ζωή. Σημειώνεται αλλαγή της στάσης της ελληνικής κοινής γνώμης, συγκριτικά με την προηγούμενη έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, λίγους μήνες πριν, καθώς την άνοιξη του 2009 ποσοστό 56% εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την καθημερινή του ζωή. Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό ποσοστό δυσαρέσκειας παραμένει υψηλό (Eλλάδα 42% – E.Ε. 22%) και στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο.
Όλο και χειρότερα
Αναφορικά με την αγοραστική δύναμη, δηλαδή τα αγαθά που το νοικοκυριό τους μπορεί να αντέξει οικονομικά στην καθημερινή τους ζωή, οι έλληνες πολίτες, στην πλειονότητά τους (71%), βρίσκουν ότι η τωρινή τους κατάσταση έχει χειροτερέψει συγκριτικά με αυτή προ πέντε ετών. Το ελληνικό ποσοστό που διαπιστώνει επιδείνωση της τωρινής του κατάστασης είναι το πλέον αρνητικό της συνολικής έρευνας (E.Ε. 45%).
Αρκετοί είναι οι έλληνες πολίτες που δυσκολεύονται να κάνουν οποιοδήποτε σχέδιο για το μέλλον, που αφορά το νοικοκυριό τους, καθώς η παρούσα κατάσταση στην οποία βρίσκονται δεν τους το επιτρέπει (Eλλάδα 46% – E.Ε. 35%). Πάντως, περισσότεροι είναι αυτοί που μπορούν να προγραμματίσουν την εξέλιξη του νοικοκυριού τους γνωρίζοντας τι θα κάνουν τους επόμενους έξι μήνες (Eλλάδα: 36% – E.Ε.: 32%) ή ακόμα καλύτερα έχουν μια μακροπρόθεσμη προοπτική για το πώς θα είναι το νοικοκυριό τους τα επόμενα χρόνια (Eλλάδα: 17% – E.Ε.: 28%).