Αναφορικά με την επόμενη χρονιά, η έρευνα καταγράφει κυρίως προβλέψεις στασιμότητας, καθώς οι έλληνες πολίτες εκτιμούν ότι η γενικότερη κατάσταση θα παραμείνει ίδια τη χρονιά που μας έρχεται, δηλαδή ούτε ανησυχούν ούτε προσδοκούν κάποια βελτίωση, καθώς δεν προβλέπουν κάποια διαφοροποίηση (είτε θετική είτε αρνητική).
Εμπιστοσύνη στην Ε.Ε.
Ευνοϊκή θέση καταλαμβάνει ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις τοποθετήσεις των ελλήνων πολιτών, καθώς ποσοστό 60% (από τα υψηλότερα του συνολικού δείγματος) της ελληνικής κοινής γνώμης τείνει να εμπιστεύεται το θεσμό (E.Ε. 48%). Δυσπιστία προς το θεσμό εκφράζει ποσοστό 38% των ελλήνων και 40% των ευρωπαίων ερωτηθέντων. Γενικότερα, οι έλληνες πολίτες εκφράζουν τη θετική εικόνα που έχουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση (Eλλάδα 56% – E.Ε. 48%), διακρίνοντας τις θετικές πτυχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι το ευρώ (Eλλάδα 49% – E.Ε. 37%), η ελευθερία να ταξιδεύεις, να σπουδάζεις και να δουλεύεις όπου θέλεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Eλλάδα 48% – E.Ε. 46%) και η διασφάλιση της ειρήνης (Eλλάδα 38% – E.Ε. 28%), χωρίς όμως να παραλείπουν την επισήμανση και των αρνητικών συνεπειών, όπως την ανεργία (Eλλάδα 20% – E.Ε. 14%) και την ανεπάρκεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα (Eλλάδα17% – Ε.Ε. 14%).
Οι περισσότεροι έλληνες πολίτες επιδοκιμάζουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Eλλάδα 61% – E.Ε. 53%) και πιστεύουν, σε ποσοστό 71%, ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της σ’αυτήν. Όμως, θεωρούν ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας δεν λαμβάνονται καλά υπόψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Eλλάδα 65% – E.Ε. 47%). Το ελληνικό αρνητικό ποσοστό είναι το τρίτο υψηλότερο της έρευνας, μετά από αυτό της Λετονίας (77%) και της Φινλανδίας (66%). Η ελληνική κοινή γνώμη τάσσεται υπέρ μίας Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης, με ένα νόμισμα το ευρώ (Eλλάδα 63% – E.Ε. 60%). Πάντως, αρκετοί είναι αυτοί που εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τη μέχρι τώρα χρήση του νομίσματος και, συνεπώς, τάσσονται κατά της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης (Eλλάδα 36% – E.Ε. 33%).