Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα, με αποκορύφωμα την Πέμπτη 11 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε μαζικές κινητοποιήσεις προσκαλεί η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετά την ανακοίνωση των νέων οικονομικών μέτρων.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ συμμετέχει σήμερα στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιεί η ΑΔΕΔΥ έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ αύριο Τετάρτη 10 Μαρτίου έχει καλέσει τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε τετράωρη στάση εργασίας, από τις 11:00 το πρωί μέχρι το τέλος της βάρδιας.
Στις 12:30 της ίδια μέρας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών.
Η ΠΟΕ – ΟΤΑ θα συμμετάσχει επίσης και στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχουν κηρύξει η ΑΔΕΔΥ και η ΓΕΣΕΕ για την Πέμπτη, 11 Μαρτίου. Παράλληλα, παραμένουν κλειστοί από το Σάββατο 6 Μαρτίου και μέχρι την Πέμπτη όλοι οι ΧΥΤΑ της χώρας.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Μπαλασόπουλος μιλώντας στην «Α» υποστήριξε ότι πρόκειται «για επιδρομή και λεηλασία» στα εργατικά εισοδήματα και εκτιμά ότι σε ετήσια βάση οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ θα απωλέσουν στην πραγματικότητα δύο μισθούς.
Ακόμα περισσότερο, όπως τόνισε, θα περικοπεί το εισόδημά τους λόγω των νέων φορολογικών μέτρων, μιας και αναμένεται να φορολογηθούν βάσει κλίμακας τα επιδόματα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητα.
Σε νέα 48ωρη απεργία προχώρησαν από χθες δευτέρα και οι εφοριακοί, ενώ στάση εργασίας από τις 10 έως τις 12 πραγματοποίησαν χθες οι δικαστικοί υπάλληλοι στο νομό Αττικής.
Σημειώνεται επίσης ότι κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προβλέπουν οι πολίτες ότι μπορεί να προκαλέσουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την οικονομία. Σύμφωνα με έρευνα της Κapa Research, το 86,9% προβλέπει κοινωνική αναταραχή (πολύ πιθανό 48,7%, αρκετά πιθανό 38,2%), ενώ το 85,2% εκτιμά ότι θα διευρυνθεί το χάσμα μεταξύ πλουσιότερων και φτωχότερων.
Οι πολίτες σε ποσοστό 69,1% υποστηρίζουν ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι προσωρινά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 26,8% των ερωτηθέντων απαντούν ότι τα μέτρα δεν πρόκειται να αποδώσουν ποτέ. Αντίθετα το 26% πιστεύει ότι αυτά θα αποδώσουν σε 1-2 χρόνια και το 20% σε 3-5 χρόνια.
Το 51,9% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι εμπιστεύεται πολύ ή αρκετά τον Γιώργο Παπανδρέου στην προσπάθεια για έξοδο της χώρας από την κρίση, ενώ το 38,5% των ερωτηθέντων καταλογίζει την ευθύνη για την κατάσταση στις κυβερνήσεις Καραμανλή. Μόνο το 45,6% των πολιτών αντιμετωπίζει θετικά τις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ενώ το 54,8% των ερωτηθέντων απαντά ότι δεν έχει στόχο να συμμετάσχει σε κινητοποιήσεις.
Σημειώνεται, επίσης, ότι το 63,1% των πολιτών δηλώνει ότι αν γινόταν δημοψήφισμα θα ψήφιζε κατά της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Υπέρ θα ψήφιζε το 23,9%.