Ικανοποιημένοι από τις έως τώρα περικοπές στις αποδοχές εμφανίστηκαν οι εργοδότες και δέχτηκαν να διασφαλιστούν τα εναπομείναντα, όπως ο 13ος και ο 14ος μισθός, πλην όμως παραμένους ανένδοτοι σε ό,τι αφορά την κάλυψη του πληθωρισμού με αυξήσεις στις αποδοχές.
Στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτών, ο ΣΕΒ ζήτησε μηδενικές αυξήσεις τόσο για φέτος όσο και για το 2011, για 3ετή σύμβαση με άγνωστο ποσοστό αναπροσαρμογής το 2012, ενώ οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες (ΓΣΕΒΕΕ) άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο μικρής -«ψυχολογική» ονομάστηκε- αύξησης για το 2011, της τάξης του 0,5%.
Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ ζητεί «προστασία των μισθών από τον πληθωρισμό» (4,8% τον Απρίλιο) και έτσι οι διαπραγματεύσεις μεταφέρθηκαν για τις 14 Ιουνίου.
Στην συνάντηση μεταξύ άλλων καταγράφηκαν τα εξής:
Η αυτοκριτική του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου για το γεγονός ότι δεν υπέγραψε τη σύμβαση μετά την πρώτη διαπραγμάτευση των δύο μερών στις 25 Ιανουαρίου. Πιστεύεται ότι τότε ήταν εφικτή η αύξηση του εισαγωγικού μισθού έως και στα 800 ευρώ, ενώ οι λοιπές απολαβές θα αναπροσαρμόζονταν κατά 2-2,5%.
Οι εργοδότες και κυρίως ο ΣΕΒ δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν την αύξηση του ποσοστού των ανά μήνα απολύσεων (ελεύθερες σήμερα στις επιχειρήσεις έως 20 άτομα, 4 τον μήνα έως τα 199 και 2% για τις μεγαλύτερες εταιρείες). Ωστόσο, απέφυγαν να πουν το παραμικρό για τις αποζημιώσεις απόλυσης που φαίνεται να είναι ο πρώτος στόχος τους στην κατεύθυνση του δίπτυχου: ελάχιστες αμοιβές – εύκολες και φθηνές απολύσεις. Σημειώνεται ότι το Μνημόνιο προβλέπει αύξηση των απολύσεων κάθε μήνα και συμπίεση των αποζημιώσεων.
Τα δύο μέρη συμφώνησαν να διασφαλιστούν ο 13ος και ο 14ος μισθός είτε με τη ρητή πρόβλεψη, στη νέα σύμβαση, καταβολής αυτών των αποδοχών είτε με την ενσωμάτωση στους υπόλοιπους 12 μισθούς. Σε μια τέτοια περίπτωση αναφέρονται και κάποιες θετικές πτυχές όπως η αύξηση των βασικών μισθών και κατά συνέπεια η αναπροσαρμογή των επιδομάτων που διαμορφώνονται ποσοστιαία, η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών κ.ά.
Συμφωνήθηκε να ενισχυθούν επιδοματικά οι χαμηλόμισθοι, όπως η χρηματοδότηση από τους εργοδότες με ένα συμβολικό ποσό προς τις παιδικές κατασκηνώσεις (μέσω Εργατικής Εστίας).
Παράταση, πέραν του 12μήνου, της περιόδου επιδότησης των ανέργων από τον ΟΑΕΔ.
Προστασία των ηλικιωμένων ανέργων άνω των 50 ετών από τις απολύσεις.
Να μη διαμορφωθούν οι βασικοί μισθοί κάτω των 740 ευρώ.
«Βούλησή μας είναι να μην περικοπούν οι μισθοί», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος. «Θα υπογράψουμε σύμβαση», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος, ενώ ο Β. Κορκίδης (Εμποροι) ζήτησε «να αντιμετωπίσουμε τη σύμβαση με αισιοδοξία αλλά όχι με νοσταλγία».
Ο Γ. Παναγόπουλος ανέφερε ότι «οι διαπραγματεύσεις γίνονται στη σκιά των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, την ψήφιση του Μνημονίου που υπαγόρευσαν η ΕΚΤ, η Κομισιόν και το ΔΝΤ». Παρά ταύτα «πρέπει να προστατεύσουμε το εισόδημα των εργαζομένων».