Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων, στην Ολομέλεια της Βουλής, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας που προκάλεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Κατά την ψηφοφορία επί της αρχής, επί συνόλου 298 παρόντων βουλευτών, το νομοσχέδιο έλαβε 159 θετικές ψήφους, 137 αρνητικές, ενώ υπήρξαν και δύο ψήφοι «παρών», από τους ανεξάρτητους, πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Δημαρά και Βασίλη Οικονόμου.
Υπενθυμίζεται πως υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι ανεξάρτητοι πρώην βουλευτές της ΝΔ, Κώστας Κιλτίδης και Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ εναντίον του τοποθετήθηκε η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Σακοράφα.
Στην κατ’ άρθρο ψηφοφορία, η Ν.Δ. υπερψήφισε τα άρθρα 17 και 43 και καταψήφισε τα υπόλοιπα. Ο ΛΑΟΣ υπερψήφισε μόνο τα άρθρα 17 και 73. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ τα καταψήφισαν όλα. Η Ντόρα Μπακογιάννη υπερψήφισε τα άρθρα 2, 37, 17, 43, 73, 52, και είπε παρούσα στο 75.
Παρών δήλωσαν για όλα τα άρθρα οι ανεξάρτητοι Κώστας Κιλτίδης Βασίλης Οικονόμου και Γιάννης Δημαράς, ενώ όχι σε όλα τα άρθρα ψήφισε η Σοφία Σακοράφα.
Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ όπως ανακοίνωσε ο γραμματέας, Χρήστος Παπουτσής, θα καταθέσει πρόταση για τη σύσταση ειδικής επιτροπής της Βουλής που θα παρακολουθεί την πορεία του ασφαλιστικού καλώντας τον πρόεδρο της Bουλής να την συμπεριλάβει στην τροποποίηση του κανονισμού της Bουλής που θα γίνει τις επόμενες μέρες από την ολομέλεια.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μαρκόπουλος, χαρακτήρισε θετική την πρόταση αρκεί όμως όπως παρατήρησε το έργο της επιτροπής να το λαμβάνουν υπόψη τους οι υπουργοί.
Σχετικά με αναφορές περί συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων για το θέμα του ΟΜΕΔ, η ΓΣΕΕ διευκρινίζει τα εξής:
«Ουδέποτε επήλθε συμφωνία της Συνομοσπονδίας με τους Εργοδοτικούς φορείς για το θέμα της διαιτησίας. Η απόφαση του Υπουργείου Εργασίας να αποσύρει το σχετικό άρθρο δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με κατάληξη σε κοινή θέση των Κοινωνικών Εταίρων.
Η ΓΣΕΕ συμφώνησε στην απόσυρση (και όχι στο περιεχόμενο) του συγκεκριμένου άρθρου, ώστε να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για συμφωνία στη διαπραγμάτευση μεταξύ των Κοινωνικών φορέων για την ΕΓΣΣΕ που είναι σε εξέλιξη λαμβάνοντας υπόψη και τις συστάσεις του ILO, για τη διαιτησία. Εάν υπήρχε μια τέτοια συμφωνία θα είχε γνωστοποιηθεί στους άμεσα ενδιαφερόμενους που είναι οι εργαζόμενοι, τους οποίους εκπροσωπούμε. Απαιτούμε την διατήρηση του θεσμού του ΟΜΕΔ, κάτι που αποτελεί μια από τις βασικές διεκδικήσεις».
Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις για την ανατροπή των αντιασφαλιστικών και αντιλαϊκών επιλογών. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι εξαιτίας της περιόδου η πλειοψηφία των εργαζομένων στο Δημόσιο βρίσκεται εκτός παραγωγικής διαδικασίας (εκπαιδευτικοί – άδειες κλπ) η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε την κήρυξη πανελλαδικής στάσης εργασίας την Πέμπτη 15 Ιουλίου από 11.00 π.μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου και μαζικό διάβημα διαμαρτυρίας στη Βουλή στις 12 το μεσημέρι που θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο. Τη συνέχιση παραπέρα του αγώνα με συγκέντρωση και πορεία στη ΔΕΘ και την κήρυξη και νέας απεργιακής κινητοποίησης.