Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των «συντεχνιών» ήταν προβλεπόμενες από την κυβέρνηση – άλλωστε ουδείς περίμενε πως θα περνούσε αναίμακτα το τριπλό νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, που υπό την ηγεσία του Δημήτρη Ρέππα έκανε «βήματα προόδου» τα «μεταρρυθμιστικά» που έχει χρεωθεί, για την καθυστέρηση των οποίων υπήρξαν έντονες τριβές με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, πρόσφατα.
Ο «έλεγχος» των εμπειρογνωμόνων της τρόικας έκαιγε, και κυρίως να αποσοβηθεί πάση θυσία η λήψη και νέου πακέτου έκτακτων μέτρων το Σεπτέμβριο, ως προαπαιτούμενου για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης της «βοήθειας».
Οι εμπειρογνώμονες της «επιτήρησης» έκαναν φύλλο και φτερό υπουργούς και υπουργεία. Στο υπουργείο Εσωτερικών, κύριο αντικείμενο της συνάντησης είναι ο «Καλλικράτης» και γενικότερα το δημοσιονομικό όφελος από τη διοικητική μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα οικονομικά των ΟΤΑ, η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Στο υπουργείο Άμυνας «έλεγξαν» τα εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς και τις πρωτοβουλίες για την περαιτέρω διαφάνεια στις αμυντικές παραγγελίες. Στο υπουργείο Υποδομών τέθηκε επί τάπητος το πρόγραμμα εξυγίανσης του ΟΣΕ και η προώθηση ανάλογων προγραμμάτων στις υπόλοιπες ζημιογόνες ΔΕΚΟ του κλάδου των Μεταφορών. Στο υπουργείο Υγείας τα ζητήματα της εξυγίανσης του συστήματος προμηθειών στα νοσοκομεία και της τοποθέτησης ορκωτών ελεγκτών σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Στο υπουργείο Απασχόλησης εξετάστηκαν τα προσδοκόμενα οφέλη από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και η αποκατάσταση της διαφάνειας στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων.
Στο υπουργείο Ανάπτυξης οι διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά, με στόχο και τη μείωση του πληθωρισμού, ο αναπτυξιακός νόμος και η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ.
Παράλληλα, άλλα κλιμάκια της τρόικας είχαν επαφές με υπηρεσιακά στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Τράπεζας της Ελλάδος… Έπεται αυτή την εβδομάδα ένα προσχέδιο με τα πρώτα συμπεράσματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Με βάση το συγκεκριμένο προσχέδιο, θα συνταχθούν τα πορίσματα του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στη συνέχεια, περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, θα εκταμιευθεί η δεύτερη δόση, ύψους 9 δισ. ευρώ, του δανείου… Κύκλοι της κυβέρνησης αποκλείουν το ενδεχόμενο να «κοπούμε», αλλά επιβεβαιώνουν ότι θα απαιτηθεί η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να υπάρξει και τρίτη και τέταρτη δόση «διευκόλυνσης», χωρίς να απαιτηθούν νέα μέτρα εισπρακτικής φύσης.
Κάπου εδώ έρχεται και «κολλάει» η εντεινόμενη φημολογία περί ανασχηματισμού, με τον ορίζοντα των αλλαγών να τοποθετείται πριν από τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Ο -και «λαγός» της κυβέρνησης- αντιπρόεδρος και Νο 1 εγχώριος «τοποτηρητής» της τρόικας, Θόδωρος Πάγκαλος, ήδη απέστειλε το μήνυμα στους «κωλυσιεργούντες» και «απείθαρχους» υπουργούς: «Το βρίσκω μάλλον πιθανό η κυβέρνηση που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές να μη συνεχίσει χωρίς αλλαγές μέχρι το τέλος της τετραετίας. Το πότε θα αισθανθεί ο πρωθυπουργός ότι ένας γενικευμένος ανασχηματισμός και όχι αντικατάσταση ενός ή δύο υπουργών είναι απαραίτητος, είναι θέμα δικής του ευθύνης». Αυτός ο προσδιορισμός «γενικευμένος» προϊδεάζει για μεγάλες αλλαγές, με κριτήριο όχι μόνο την αποτελεσματικότητα των υπουργών, αλλά βεβαίως βεβαίως και την αναγκαία πινελιά «ανανέωσης» και «ώθησης» εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών…
Μαρία Ζαρίφη