Οι ειδικοί στα κλιματικά θέματα πρέπει να μελετήσουν, το συντομότερο δυνατό, τις αλλαγές που έχουν παρατηρηθεί στα ατμοσφαιρικά ρεύματα που διατρέχουν τον πλανήτη και τα οποία σχετίζονται με τις πλημμύρες στο Πακιστάν και με το κύμα καύσωνα στην Ρωσία, ανέφερε πρόσφατα ένας κλιματολόγος των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.
Ο καιρός αυτό το καλοκαίρι ήταν ιδιαίτερα δύσκολος. Ισχυροί μουσώνες έπληξαν το Πακιστάν τις τελευταίες εβδομάδες, ένα κύμα καύσωνα προκάλεσε τεράστιες πυρκαγιές στα δάση της Ρωσίας, κατολισθήσεις εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών σημειώθηκαν στην Κίνα, ενώ στη Γροιλανδία ένα τεράστιο παγόβουνο «κόπηκε» στα δύο .
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, «τα φαινόμενα αυτά είναι ιδιαίτερα εξαιρετικά», όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, στην οποία τονίζει επίσης ότι «πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου σειρά γεγονότων που υπερβαίνει, σε ένταση, διάρκεια και γεωγραφική έκταση, όλα τα προηγούμενα ιστορικά φαινόμενα». Και ο ΠΜΟ προσθέτει: «Αυτό θέτει ένα επείγον ερώτημα στην επιστήμη του κλίματος: να γνωρίζουν, αν η συχνότητα και η διάρκεια των φαινομένων <ανάσχεσης> των ρευμάτων αέρα αλλάζει».
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του προγράμματος ερευνών για το κλίμα, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και της UNESCO, Γκασέμ Ασράρ, δήλωσε ότι «τα τραγικά γεγονότα στο Πακιστάν και τη Ρωσία οφείλονται στην ανάσχεση των ρευμάτων αέρα…». Τέτοιες ανασχέσεις, οι οποίες είναι δυνατό να εντείνουν την υγρασία ή τη θερμότητα, φαίνεται ότι γίνονται πλέον όλο και πιο συχνά.
Σύμφωνα με τον κ. Ασράρ, οι ανασχέσεις των ρευμάτων του αέρα πρέπει να μελετηθούν, όπως το «Ελ Νίνιο» και το «Λα Νίνα» στον Ειρηνικό Ωκεανό…