Το «πράσινο φως» για την καταβολή της δεύτερης δόσης του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, ύψους 9 δισ. ευρώ, αναμένεται να δώσει σήμερα το άτυπο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), στις Βρυξέλλες. Η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου αναμένεται να γίνει στις 14 ή στις 15 Σεπτεμβρίου.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν επίσης σήμερα από τον κ. Παπακωνσταντίνου για την πρόοδο εφαρμογής του Μνημονίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί θα αναγνωρίσουν τη δημοσιονομική πρόοδο της χώρας μας, αλλά και θα υιοθετήσουν τις αυστηρές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και διόρθωση των παρεκκλίσεων που παρατηρούνται σε έσοδα και δαπάνες.
Προς εξέταση αναμένεται να τεθεί και η άρνηση της Σλοβακίας να συνδράμει στον μηχανισμό χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας, εξέλιξη που «τραυματίζει» την αλληλεγγύη των εταίρων στη Ζώνη του Ευρώ.
Επισήμως, στην ατζέντα Eurogroup και Ecofin θα βρεθούν χρηματοπιστωτικά ζητήματα, όπως ο συμβιβασμός που επετεύχθη μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου για τον έλεγχο των τραπεζών, αλλά και ο φόρος στις τράπεζες και τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.Αναφορές θα υπάρξουν και στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία που ορίζεται από τους φόβους για διπλή ύφεση, με την Ευρωζώνη να τρέχει με δύο ταχύτητες στην ανάπτυξη και τις σκιές για τις προοπτικές του δημοσίου χρέους των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.
Στο Ecofin θα παρουσιαστεί έκθεση προόδου εργασιών της Επιτροπής Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, αναφορικά με τις προετοιμασίες για την υιοθέτηση των απαραίτητων αναθεωρήσεων του κώδικα δεοντολογίας για την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Το Συμβούλιο θα υιοθετήσει τον αναθεωρημένο κώδικα δεοντολογίας, σε συνέχεια της συμφωνίας που επετεύχθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Ιουνίου, σχετικά με την εισαγωγή ενός «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».
Η εφαρμογή του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» θα βελτιώσει τον εκ των προτέρων συντονισμό της οικονομικής πολιτικής στην Ε.Ε. και θα συμβάλλει στην ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της μακροοικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης, σε ευθυγράμμιση με τη Στρατηγική της Ευρώπης 2020.
Η συζήτηση για τις τράπεζες στοχεύει στην καταγραφή πρόσφατων εθνικών πρωτοβουλιών, με τις οποίες προβλέπεται η εισαγωγή τραπεζικής εισφοράς, η εκτίμηση της ανάγκης για συντονισμένη προσέγγιση σε επίπεδο Ε.Ε., και η διατύπωση μιας σειράς γενικών αρχών που πρέπει να συμφωνηθούν, προκειμένου να αποφευχθούν στρεβλώσεις, επικαλύψεις και το ενδεχόμενο πολλαπλής εφαρμογής εισφοράς σε τραπεζικά ιδρύματα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υιοθετήσει νέα ανακοίνωση τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, με την οποία θα διατυπώνονται πιο αναλυτικά οι ιδέες της για ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων και θα επεξηγούνται εκτενέστερα οι προτάσεις της Ε. Ε. στις 26 Μαΐου 2010, αναφορικά με τα ταμεία εξυγίανσης των τραπεζών και το πώς αυτά συνδέονται με τα προτεινόμενα εργαλεία επίλυσης κρίσεων.