Καμία ΝΑΤΟϊκή κυβέρνηση δεν τόλμησε τελικά να πει όχι ή έστω να ψελλίσει κάποιες επιφυλάξεις για το αμερικανικό σχέδιο εγκατάστασης αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία και την Τσεχία. Όλοι, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα, αποδέχτηκαν σιωπηλά τις βουλές της Ουάσινγκτον… προκειμένου να αντιμετωπιστεί επίθεση από τους «κακούς», δηλαδή το Ιράν και τη Β. Κορέα!
Μάλιστα, ουδείς από τους συμμάχους διανοήθηκε να προτείνει το «πάγωμα» του αμερικανικού σχεδίου προκειμένου να εξεταστεί η πρόταση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για χρησιμοποίηση από κοινού του ραντάρ, που είναι εγκατεστημένο στο Αζερμπαϊτζάν.
Πάντως, για λόγους τακτικής ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας είπε στους συμμάχους ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν τη ρωσική πρόταση, συνεχίζοντας παράλληλα τις συνομιλίες με τη Βαρσοβία και την Πράγα για την εγκατάσταση του συστήματος στις χώρες αυτές.
Οι υπουργοί των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν, επίσης, να συνεχιστεί ο σχεδιασμός και για την εγκατάσταση αντιπυραυλικού συστήματος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το σύστημα προβλέπει την εγκατάσταση στην Τουρκία ραντάρ και εκτοξευτήρων πυραύλων μέσου βεληνεκούς. Θα καλύπτει την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βουλγαρία και θα κοστίσει γύρω στα 20 δισ. ευρώ, εξ ου και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ, η στρατιωτική βιομηχανία των οποίων θα επωφεληθεί της νέας αυτής κούρσας των εξοπλισμών.