Στην αποκαλούμενη ως «Δήλωση της Αθήνας» συνοψίστηκαν τα συμπεράσματα διακεκριμένων επιστημόνων από όλο τον κόσμο (μεταξύ των οποίων και τρεις κάτοχοι βραβείων Νομπέλ), οι οποίοι βρέθηκαν στην πρωτεύουσα για να συμμετάσχουν στο Συμπόσιο που διοργανώθηκε με αφορμή τα 20 χρόνια από την κύρωση του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ για την προάσπιση της στιβάδας του όζοντος.
Το κεντρικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε το Συμπόσιο, είναι ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου «καίει» και το όζον, έτσι οι ραγδαίες κλιματικές αλλαγές κάνουν πιο δύσκολη την αποκατάσταση της «τρύπας του όζοντος». Η έρευνα στην ατμόσφαιρα πρέπει όχι μόνο να συνεχιστεί, αλλά να κλιμακωθεί, συνδυάζοντας το πρόβλημα της αποκατάστασης της προστατευτικής στιβάδας του όζοντος, με την αντιμετώπιση του θερμοκηπίου.
Παρουσιάζοντας πάντως τα γενικότερα συμπεράσματα ου συμποσίου ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η ανάκαμψη του όζοντος που περιμέναμε, επειδή απαγορεύσαμε τις ουσίες που το καταστρέφουν, δεν ήρθε τελικά, λόγω των κλιματικών αλλαγών. Οι ουσίες που είναι υποκατάστατα της καταστροφής του όζοντος αυξάνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου γι' αυτό θα πρέπει να αντικατασταθούν και να βρεθούν υποκατάστατα των υποκατάστατων, και αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν.
Ο καθηγητής κ. Ζερεφός υπογράμμισε επίσης πως όταν έγινε το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ η ατμόσφαιρα ήταν διαφορετική, αφού είχαμε λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα, λιγότερα ακραία φαινόμενα, λιγότερα αιωρούμενα σωματίδια και διαφορετικές χρήσεις γης. Σήμερα 20 χρόνια μετά την εφαρμογή του, έχει θερμανθεί το κλίμα στα χαμηλά στρώματα και έχει ψυχθεί η ατμόσφαιρα στις πολικές περιοχές, επειδή το διοξείδιο του άνθρακα δεν αφήνει τη στρατόσφαιρα να ζεσταθεί. Σε κρύα στρατόσφαιρα οι χημικές διεργασίες μειώνουν το όζον και γι' αυτό δεν υπάρχει ανάκαμψη του όζοντος, παρότι στην Ελλάδα η στιβάδα του όζοντος έχει σταθεροποιηθεί.
Η «Δήλωση της Αθήνας» συνιστά ένα παγκόσμιο μήνυμα για τη λήψη μέτρων από τους ισχυρούς της Γης, αλλά και εγρήγορση για την προστασία του περιβάλλοντος από τους κατοίκους όλου του πλανήτη.