Αρχίζει από την ερχόμενη εβδομάδα η διαδικασία για τη χορήγηση στους πυρόπληκτους που έχασαν τα σπίτια τους του ποσού που συγκεντρώθηκε στο ειδικό ταμείο για την κατασκευή των νέων κτηρίων. Το ποσό αυτό -όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ταμείου Π. Μολυβιάτης- ανέρχεται, μέχρι τώρα, σε 149,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα κατεστραμμένα σπίτια φτάνουν τα 1.000, ενώ σε άλλα 800 απαιτείται μερική ανακατασκευή. Όπως τόνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, αμέσως μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για την πορεία ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών, εντός της εβδομάδας θα έχουν βγει οι αποφάσεις και θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής και ελέγχου των αιτήσεων.
Κριτήρια
Τα χρήματα θα δοθούν στους πληγέντες και οι ίδιοι θα τα διαθέσουν για τις κατασκευές προκειμένου, όπως είπε ο υπουργός, «να δουλέψει και η ντόπια κοινωνία». Το ύψος του ποσού που θα δίνεται θα είναι ανάλογο του εμβαδού του κτηρίου που καταστράφηκε, αλλά και του αριθμού των μελών της οικογένειας. Ο κ. Σουφλιάς ανέφερε ως παράδειγμα μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά που είχε ένα σπίτι μόλις 55 τ.μ. που τώρα θα της χορηγηθεί ποσό για την κατασκευή μεγαλύτερου σπιτιού. Η χρηματοδότηση θα γίνεται σταδιακά και ανάλογα με την πορεία κατασκευής προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα του παρελθόντος, όπως π.χ. με τους σεισμόπληκτους της Πάρνηθας αρκετοί εκ των οποίων έλαβαν στεγαστική συνδρομή άλλα ουδέποτε επισκεύασαν ή ανακατασκεύασαν το σπίτι τους. Επιπλέον, θα τεθούν ορισμένες αρχιτεκτονικές προδιαγραφές, ενώ στους ιδιοκτήτες – πυρόπληκτους θα δίνονται τρία ή τέσσερα εναλλακτικά κατασκευαστικά σχέδια προς επιλογή.
Εξάλλου, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα αρχίσει η περιβαλλοντική μελέτη αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών και θα ολοκληρωθεί η μελέτη αναδάσωσης. Ήδη ξεκινά η αεροφωτογράφηση των περιοχών, η οποία καθυστέρησε λόγω ζημιάς στο σύστημα της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού. Όπως είπε ο υπουργός, η αεροφωτογράφηση θα ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Τόνισε ακόμη ότι οι δύο νέοι αυτοκινητόδρομοι που θα κατασκευαστούν στις περιοχές που κάηκαν θα δώσουν νέα ώθηση στην ανάπτυξή τους.
Μέτρα ενόψει βροχοπτώσεων
Την ανέγερση νέων κτηνοτροφικών μονάδων, με κονδύλια αρχικά 5,5 εκατ. ευρώ, αλλά και την προώθηση της χρήσης ελληνικών φυλών αιγοπροβάτων, προκειμένου να μην αλλοιωθεί η ελληνικότητα της φέτας, περιλαμβάνει το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της κτηνοτροφίας στις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος πραγματοποίησε σύσκεψη με τους επικεφαλής αξιωματικούς των γενικών αστυνομικών διευθύνσεων όλης της χώρας, σχετικά με τον συντονισμό των υπηρεσιών στην περίπτωση παρατεταμένων βροχοπτώσεων και το ενδεχόμενο των πλημμυρών στις περιοχές που κάηκαν το καλοκαίρι. Οι αστυνομικοί αναζητούν ασφαλείς χώρους όπου θα μεταφέρουν τυχόν άστεγους ή άτομα που κινδυνεύουν από τις πλημμύρες και καταγράφουν σε ειδικούς χάρτες τους δρόμους διαφυγής από και προς τα ορεινά χωριά των νομών Ηλείας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Μεσσηνίας και Λακωνίας. Παράλληλα, σύντομα θα στείλουν ενημερωτικά έγγραφα στους Δήμους οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους κατοίκους για το πώς πρέπει να ενεργήσουν σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Συνεχίζεται η οικονομική βοήθεια
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η ενίσχυση των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Ο κυπριακός όμιλος Λεπτού προσέφερε το ποσό των 500.000 ευρώ ως οικονομική βοήθεια στην κοινότητα Κερύνειας του Νομού Αχαΐας. Επίσης, το Δ.Σ. της ΕΝΑΕ αποφάσισε να ενισχύσει με 300.000 ευρώ τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας και Εύβοιας. Τέλος, ποσό ενός εκατ. γεν (περίπου 62 χιλ. ευρώ) απέστειλε ο Δήμος Ιναζάουα της Ιαπωνίας προς τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας ως οικονομική βοήθεια προς τους πυρόπληκτους της περιοχής.