– Πόσο κοντά είναι στην αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί επιμένει σε αυτή, κόντρα στην πάγια θέση της Αριστεράς για την απλή αναλογική, καταφεύγοντας στη «ρητορική» του «παραδοσιακού» (και πλέον «εκφυλισμένου») δικομματισμού, θέτοντας με τη σειρά του «εκβιαστικά» διλήμματα στο εκλογικό σώμα;
Για να γίνει πράξη το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης, επανεκκίνησης της οικονομίας, ανάκτησης της εργασίας και ανασυγκρότησης του δημοκρατικού πολιτεύματος χρειάζεται πλατειά κοινωνική συναίνεση, ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα. Υπό τον παρόντα εκλογικό νόμο, αυτοδυναμία. Υπό τον παρόντα εκλογικό νόμο η ιστορία παίρνει την εκδίκηση της. Ότι χρησιμοποιήθηκε για να εδραιώνεται ο δικομματισμός τώρα θα τον καταστρέψει οριστικά. Πολύ περισσότερο όταν άλλες αριστερές ηγεσίες τονίζουν, στη βάση μιας ανιστόρητης αφήγησης και μιας αντίληψης ότι «η σωτηρία του κόμματος είναι πάνω από την σωτηρία της πατρίδας» πως δεν θέλουν να συνεργαστούν. Η απλή αναλογική θα γίνει και θα είναι «ντάλα μεσημέρι». Θα είναι το πάγιο εκλογικό σύστημα για όλους τους θεσμούς και θα ανακατατάξει τις πολιτικές δυνάμεις και διαδικασίες του τόπου. Και θα γίνει από την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας που θα συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
– Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, αν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα διαπραγματευτεί καλύτερα από το «προσφιλές» στο ευρωπαϊκό «ιερατείο», δίδυμο ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ.; Ποια είναι τα εχέγγυα στα οποία ποντάρει, για να μπει τέλος στα μνημόνια και τη λιτότητα;
Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρώτη φορά θα γίνει πραγματική διαπραγμάτευση. Απ’ τη μια μεριά θα μπουν οι ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και απ’ την άλλη τα συμφέροντα των «δανειστών». Εκεί θα αποδειχθεί αυτό που όλοι γνωρίζουμε. Πως το μνημονιακό πρόγραμμα απέτυχε σ’ όλους τους στόχους του και συγχρόνως κατέστρεψε το είναι του 99% της κοινωνίας και του συνόλου της χώρας. Απειλεί να βάλει σε κίνδυνο και την ευρωπαϊκή συνοχή. Ας μην ξεχνάμε ότι υο «ευρωπαϊκό ιερατείο» συνεπικουρούμενο από Σαμαρά και Βενιζέλο έχει στόχο, μέσω της λιτότητας, να βρει διέξοδο από την κρίση διαφυλάσσοντας κέρδη και κυριαρχία των χρηματαγορών. Αυτή η λύση δεν δουλεύει, ούτε κοινωνικά ούτε οικονομικά. Απ’ την δική μας την πλευρά τονίζουμε πως η διέξοδος βρίσκεται στην στροφή στην πραγματική οικονομία και την εξυπηρέτηση των βασικών κοινωνικών αναγκών. Και η δική μας θέση θα υποστηρίζεται από την εντολή του ελληνικού λαού, την ανάγκη και την κινηματική υποστήριξη των κοινωνιών της Ευρώπης, τη συμπαράσταση των αριστερών, οικολογικών και δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων αλλά και αντικειμενικών επιστημόνων (νομπελίστες, πανεπιστημιακοί, κλπ) και συντηρητικών πολιτικών που εμμένουν σε μια Ευρώπη της σύγκλισης, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας. Η επιτυχία μας είναι ανάγκη για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Ή θα επικρατήσουν οι ιδέες και οι πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ ή θα στρίψει η Ευρώπη προς την Λεπέν. Αυτή είναι η αλήθεια.
– Σύμφωνα με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας έχουν αποτύχει και το «success story» της κυβέρνησης Σαμαρά αποδείχθηκε επικοινωνιακή «φούσκα», πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της χώρας, σε περίπτωση που τραβήξουν σε μάκρος οι διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχει plan B;
Δεν είναι σύμφωνα με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σύμφωνα με την πραγματικότητα. Αλλοίμονο αν το να μείνουν 1,5 εκ άνεργοι, να διαλυθεί η διοικητική μηχανή, να περικοπούν βαθειά μισθοί και συντάξεις και όσα ζούμε 5 χρόνια τώρα ήταν αντικειμενικός μονόδρομος. Υπάρχει λύση, μέσα στην Ευρώπη, με αξιοπρεπή Ελλάδα και αυτή πρεσβεύουμε. Τα προηγούμενα χρηματοδοτικά κενά δημιουργήθηκαν και αξιοποιήθηκαν για να υπάρξει επί της κοινωνίας θηλιά κυριαρχίας χρέους, τα μνημόνια και οι νέοι δανεισμοί χρησιμοποιήθηκαν κατά 95% για να αλλάξουν οι ημερομηνίες λήξης ομολόγων και όχι για να «διασώσουν» τη χώρα. Το χρηματοδοτικό κενό δημιουργείται από την απαίτηση μια χώρα σε ύφεση να δίνει κατά μέσο όρο 6 δις € μόνο για τόκους. Eίναι η τέλεια πορεία προς την καταστροφή. Αυτό πρέπει ν’ αλλάξει. Είναι δικαίωμα μας να έχουμε το δικό μας πρόγραμμα ανάτασης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, είναι δικαίωμα μας ν’ απαιτήσουμε το κατοχικό δάνειο, είναι δικαίωμα μας, με την εντολή του λαού, ν’ ακυρώσουμε τα μνημόνια και να διαπραγματευτούμε την δανειακή σύμβαση και το χρέος με κόκκινη γραμμή την επιβίωση της χώρας και του λαού της. Αυτό θα κάνουμε και είναι το μοναδικό μας πλάνο.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Δημήτρης Βίτσας γεννήθηκε το 1956 στο Κερατσίνι. Σπούδασε Νομικά και εργάστηκε στον χώρο της Διαφήμισης και των Γραφικών Τεχνών, ενώ υπήρξε διευθύνων σύμβουλος της ΑΥΓΗΣ Α.Ε. και της LEFT MEDIA A.E. Το 1974 εντάχθηκε στην ΚΝΕ και το 1977 στο ΚΚΕ, του οποίου υπήρξε μέλος της ΚΕ.
Το 1991 επέλεξε όμως να αποχωρήσει, με την ομάδα των Ανανεωτικών. Αμέσως μετά διετέλεσε διευθυντής του Κέντρου Ερευνας και Τεκμηρίωσης, με πρόεδρο τον Γιάννη Δραγασάκη, και μέλη -μεταξύ των άλλων- τον Γρηγόρη Φαράκο και τον Στέλιο Παππά, το οποίο συσπείρωσε όλους τους επιστήμονες που αποχώρησαν από το ΚΚΕ.
Παρότι είναι μέλος του ΣΥΝ από την ίδρυσή του, για πολλά χρόνια δεν είχε ενεργό ρόλο. Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2008, όταν και η σχέση Αλέξη Τσίπρα – Αλέκου Αλαβάνου άρχισε να έχει ρωγμές, «ο κ.Βίτσας εμφανίστηκε ως από μηχανής θεός και γλίτωσε τον ΣΥΡΙΖΑ από τη διάσπαση». Πιθανώς σε αυτό το γεγονός αποδίδεται και η «αδυναμία» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σε αυτόν, αλλά και στη στήριξη που του δείχνει ο Γιάννης Δραγασάκης.
Δημήτρης Βίτσας
Γραμματέας Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος στη Β’ Αθηνών