Το τυπικό της ψήφου εμπιστοσύνης ολοκληρώθηκε. Οι 155 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξαρτήτων Ελλήνων έδωσαν πράσινο φως στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση αρνήθηκε τη συναίνεση, ο πρωθυπουργός για μία ακόμη φορά επιβεβαίωσε την πολιτική κυριαρχία του, αξιοποιώντας ως επιχείρημα το εκλογικό αποτέλεσμα και τις τρεις, συνολικά, εκλογικές νίκες μέσα στο 2015. Και τώρα; «Τα κεφάλια μέσα», όπως λέει ο λαός.
Όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας στις προγραμματικές δηλώσεις, η άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία θα πρέπει να έχει κλείσει έως τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου και να «ξεκλειδώσει» έτσι η εφαρμογή της συμφωνίας και η εκταμίευση των δόσεων. Ήδη, τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται στην Αθήνα και έχουν πιάσει δουλειά, ενώ στα τέλη του μήνα αναμένεται να φτάσουν και οι επικεφαλής των Θεσμών για τις «υψηλού επιπέδου» διαπραγματεύσεις.
Οι μάχες στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα θα είναι αλλεπάλληλες και ξεκινούν άμεσα. Έως τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το πρώτο πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει δεκάδες δράσεις-πακέτο, με το γνωστό περιτύλιγμα: σε ένα νόμο και άρθρο. Κάτι με το οποίο δεν συμφωνούν αρκετά κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές, αλλά αποτελεί μονόδρομο για να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση.
Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του έχουν να λύσουν έναν ακόμη γρίφο: αυτόν της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μεν την προσωρινή αναστολή του μέτρου, αλλά θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα για να καταργηθεί οριστικά και τα οποία δεν έχουν ακόμη βρεθεί. Κάλεσε δε γι’ αυτό και την αντιπολίτευση να συμβάλει με προτάσεις, αλλά αυτή δεν δείχνει ιδιαίτερα «ζεστή» και διακηρύσσει ότι «τελείωσε η περίοδος χάριτος».
Ο τελικός λογαριασμός θα γίνει με την ψήφιση του προϋπολογισμού, ο οποίος, όμως, προδιαγράφεται… αρνητικός για τους πολίτες. Οι εκτιμήσεις στο προσχέδιο του προϋπολογισμού –το οποίο ήδη κατατέθηκε στη Βουλή– προμηνύουν νέους φόρους και νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, προκειμένου να βγει αυτός ο λογαριασμός.
Το χειρότερο όλων είναι πως η ύφεση ήρθε για να μείνει στην ελληνική οικονομία, έχοντας ως άμεση παρενέργεια την περαιτέρω αύξηση της ανεργίας. Αυτός ο φαύλος κύκλος της οικονομίας είναι που θα εξακολουθήσει να μας ταλαιπωρεί και το επόμενο χρονικό διάστημα – τουλάχιστον έως το 2020, εάν πιστέψουμε το ΔΝΤ και την έκθεσή του. Ή, εάν πιστέψουμε τον πρωθυπουργό, με βάση όσα ακούστηκαν στις προγραμματικές δηλώσεις, τουλάχιστον έως το 2017. Αν μας αντέξει το σκοινί, θα φανεί στο χειροκρότημα, δηλαδή.
Αιμίλιος Περδικάρης