Μετά την προεκλογική περίοδο και την περίοδο προσαρμογής, η κυβέρνηση βρίσκεται ξανά μπροστά στην ίδια πραγματικότητα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το καλοκαίρι. Οι εκπρόσωποι των Θεσμών, με το που πάτησαν ξανά το πόδι τους στην Ελλάδα, έβγαλαν το μπλοκάκι και άρχισαν να μετρούν προαπαιτούμενα που έχουν και δεν έχουν εκπληρωθεί και ο λογαριασμός έβγαλε «απώλειες» που καθυστερούν την εκταμίευση της δόσης.
Παράλληλα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προβάλλει ως πιεστικό αίτημα, προκειμένου να αποφευχθούν ακόμη και τα χειρότερα, όπως το κούρεμα καταθέσεων – το οποίο φρόντισε να… υπενθυμίσει με φαρμακερό τρόπο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις που βρέθηκε στην Αθήνα.
Τελικά, ύστερα από τις πιέσεις, η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή και το νομοσχέδιο-συμπλήρωμα για τα προαπαιτούμενα και το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με διαδικασίες-εξπρές μέσα στο Σαββατοκύριακο – αυτές ακριβώς που η ίδια κατήγγειλε, ως αντιπολίτευση.
Το «καυτό» ζήτημα που ανακύπτει, ωστόσο, είναι το προσφυγικό. Από τις αρχές του έτους και από τότε που ανέλαβε καθήκοντα αυτή η κυβέρνηση γνώριζε τη δυσκολία της κατάστασης. Οι διαστάσεις που πήρε το ζήτημα, όμως, και οι αντιδράσεις από την Ευρώπη δημιουργούν νέα δεδομένα. Όπως και η απόφαση της μίνι Συνόδου Κορυφής, την περασμένη Κυριακή στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με αυτήν, η Ελλάδα αναλαμβάνει να «φιλοξενήσει» 50.000 πρόσφυγες στο έδαφός της, ωστόσο, εάν οι κεντροευρωπαϊκές χώρες κλείσουν τα σύνορά τους, κινδυνεύει να μετατραπεί σε «αποθήκη ψυχών». Η κυβέρνηση, ωστόσο, δηλώνει ότι κατάφερε να αποτρέψει τα χειρότερα, όπως τη δημιουργία ενός τεράστιου στρατοπέδου συγκέντρωσης για μετανάστες στην Αττική. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί, όμως, ότι οι μεταναστευτικές ροές θα είναι ομαλές – ιδιαίτερα εάν οι άλλες χώρες της Ευρώπης κλείσουν τα σύνορά τους; Ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας παραδέχθηκε ότι έχουν περάσει τα σύνορα 450.000 μετανάστες από την αρχή του έτους, όταν οι εκτιμήσεις τον Ιανουάριο έκαναν λόγο για 100.000-150.000 άτομα. Και η πραγματικότητα είναι ακόμη πιο σκληρή στα νησιά του Αιγαίου, όπου καθημερινά η θάλασσα ξεβράζει πτώματα και ο χειμώνας έρχεται…
Το Μαξίμου, πάντως, σκοπεύει να αξιοποιήσει την προσφυγική κρίση για να ζητήσει οικονομικά ανταλλάγματα και χαλάρωση των όρων του Μνημονίου. Ωστόσο, οι εταίροι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να τα δώσουν, παρά το γεγονός ότι ο Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ ανακοίνωσε τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας για τις χώρες της Ε.Ε. που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις προσφυγικές ροές. Όπως η Γερμανία, η οποία θα δαπανήσει 10 δις ευρώ και χάνει το στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού για εφέτος, αλλά δεν είναι… Ελλάδα.
Αιμίλιος Περδικάρης