Η ΝΔ έχει αρχηγό και λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό έγραψε η Iστορία το βράδυ της περασμένης Κυριακής, ανατρέποντας για πολλούς τα προγνωστικά που έφεραν ως φαβορί τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, κυρίως λόγω της στήριξης που είχε από τον Κώστα Καραμανλή. Πολλοί έσπευσαν εξ αυτού του λόγου να προδικάσουν ότι στη μάχη μεταξύ καραμανλισμού και μητσοτακισμού κέρδισαν οι οπαδοί του δεύτερου.
Όμως, είναι στ’ αλήθεια έτσι; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι κουβαλά ένα βαρύ όνομα, θεωρείται μετριοπαθής πολιτικός, με ανοιχτούς ορίζοντες. Ορισμένες απόψεις του, βέβαια, θεωρούνται νεοφιλελεύθερες και ταυτίστηκε με τις απολύσεις στο Δημόσιο, κατά τη θητεία του στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης – κάτι που επιχειρεί να αξιοποιήσει επικοινωνιακά και το Μαξίμου, για να τον φθείρει πολιτικά με το «καλημέρα». Ωστόσο, ο νέος πρόεδρος της ΝΔ δεν θυμίζει τον κλασικό παλαιοκομματικό αρχηγό. Δεν διαθέτει μηχανισμούς και το σπουδαιότερο είναι ότι δείχνει να διαθέτει ερείσματα στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για διεύρυνση της ΝΔ αριστερότερα και όχι… δεξιότερα, όπως είχε επιχειρηθεί στο πρόσφατο και μη παρελθόν.
Προς τούτο, οι αναταράξεις ήδη έχουν αρχίσει σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, που διεκδικούν επίσης το χώρο του Κέντρου. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, έσπευσαν να δηλώσουν ευθέως ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ένας από τους πρώτους που συνεχάρησαν το βράδυ της Κυριακής το νέο πρόεδρο της ΝΔ για την εκλογή του ήταν ο βουλευτής του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός.
Όλα, όμως, κρίνονται στην πράξη – και στην κάλπη. Οι επιδόσεις της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κριθούν από το χαρακτήρα και την κατεύθυνση που ο ίδιος θα δώσει στο κόμμα. Τα πρώτα βήματά του δείχνουν ότι θέλει να ικανοποιήσει όλες τις τάσεις στη ΝΔ και να μην αφήσει κανέναν… παραπονεμένο. Ούτε να κατηγορηθεί για αποκλεισμούς και εκδικητικές τάσεις, αξιοποιώντας ακόμη και στελέχη που στήριξαν τους συνυποψηφίους του. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όμως, το «ταμείο» θα γίνει με βάση την άσκηση πολιτικής – και αυτό δεν θα γίνει ούτε σήμερα ούτε αύριο, αλλά σε βάθος χρόνου. Ακόμη και θετικά δημοσκοπικά ευρήματα που θα δουν το φως της δημοσιότητας το προσεχές χρονικό διάστημα, δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα. Ο δρόμος είναι μακρύς, δύσκολος και μόλις τώρα ξεκινά.
Αιμίλιος Περδικάρης