Hρθε, είδε, υποσχέθηκε. Και μάγεψε τα πλήθη με το λόγο του, πριν αναχωρήσει για τη Γερμανία, στη δύσκολη εξ αρχής αποστολή να πείσει την Άνγκελα Μέρκελ ότι η διευθέτηση του ελληνικού χρέους πρέπει να γίνει άμεσα. Η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα, που αποτέλεσε ορόσημο για την κυβέρνηση, είναι μόνο ανάμνηση. Όλα επιστρέφουν στη ρουτίνα της καθημερινότητας, με πρώτο «σύμπτωμα» την ενασχόληση με τη δεύτερη αξιολόγηση.
Το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου, όπως επιθυμούσε η κυβέρνηση, ήταν ισχυρό: «Με τη λιτότητα, δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη», είπε και παίζοντας ουσιαστικά το ρόλο του Έλληνα πρωθυπουργού και μιλώντας εξ ονόματός του, ο Μπάρακ Ομπάμα απευθύνθηκε στους πολίτες και αναφέρθηκε στη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν, καθώς και την ανάγκη να δουν απτή βελτίωση στην καθημερινότητά τους.
«Έχουν γίνει πολλά και είναι η κατάλληλη στιγμή για τη διευθέτηση του χρέους», τόνισε ο Ομπάμα, προς ικανοποίηση του Αλέξη Τσίπρα, ενώ στο επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βρίσκονται πάντοτε στο πλευρό της Ελλάδας.
Το βασικό μήνυμα, όμως, του Μπάρακ Ομπάμα κατά τη διήμερη παρουσία του στην Αθήνα δεν ήταν ελληνοκεντρικό. Μιλώντας για πρώτη φορά δημόσια μετά την εκλογή Τραμπ, επισήμανε την άνοδο και τον κίνδυνο του λαϊκισμού, παραδεχόμενος πάντως με παρρησία ότι η ψήφος αυτή υπαγορεύεται από την απεγνωσμένη ελπίδα των πολιτών για κάτι νέο – έστω και αν αυτό θα αποδειχθεί στην πορεία «κούφιο».
Κι επειδή πάντοτε μένει η τελευταία εικόνα, έτσι και στην επίσκεψη Ομπάμα μένει η ομιλία-ορόσημο στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η οποία αποτελεί παράδειγμα για τους δημοκρατικούς ηγέτες του κόσμου. Κι ειδικά το «Ζήτω η Ελλάς», με το οποίο έκλεισε, ήταν κάτι που θα ζήλευαν πολλοί δικοί μας. Όπως και το στυλ του κατά την επίσκεψη στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Με την ελπίδα τουλάχιστον να πήραν κάποια μαθήματα από τον Αμερικανό πρόεδρο και να μην αποδειχθούν για μια ακόμη φορά ανεπίδεκτοι μαθήσεως.