Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης – Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 20/06
Tο «άνοιγμα» της χώρας και το ξεκίνημα της φετινής – περίεργης, ούτως ή άλλως, λόγω κορωνοϊού – τουριστικής περιόδου σηματοδοτήθηκε με τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στα ξένα ΜΜΕ με φόντο την Καλντέρα και το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης. Μια εικόνα ασφαλώς πολύ δυνατή επικοινωνιακά, αλλά, όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν προβάλλει μόνο τον ήλιο και τη θάλασσα. Προβάλλει κυρίως την ασφάλεια που παρέχει η Ελλάδα, μετά την επιτυχή αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά και τη δυνατότητά της να επανασχεδιάσει το τουριστικό της μοντέλο. Να προσελκύσει ,δηλαδή, τουρίστες 12 μήνες τον χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι.
Η προσδοκία αυτή συνδυάζεται με το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που επιδιώκει η κυβέρνηση, με τη συνδρομή εφεξής και του ευρωπαϊκού πακέτου των 32 δισ. ευρώ από το ταμείο Ανάκαμψης. Προϋποθέτει, όμως, ότι τη φετινή χρονιά θα σωθεί οτιδήποτε σώζεται. Ότι ο τουρισμός, δηλαδή, δεν θα είναι στo απόλυτο μηδέν. Κι αυτό είναι κάτι που θα μετρηθεί το επόμενο διάστημα και ιδίως μετά την 1η Ιουλίου, όταν θ’ απελευθερωθούν οι διεθνείς πτήσεις από και προς όλα τα ελληνικά αεροδρόμια.
Από την περασμένη Δευτέρα, οι πτήσεις έχουν επανεκκινήσει στα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης και η υποχρεωτική 14ήμερη καραντίνα περιορίζεται μόνο στις πτήσεις από «κόκκινα» αεροδρόμια. Ο φόβος, βέβαια, για ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων λόγω των επισκεπτών από το εξωτερικό είναι υπαρκτός, αλλά, από την άλλη πλευρά, η ισορροπία που πρέπει να διατηρηθεί είναι λεπτή. Το περιθώριο να κρατήσει κλειστά τα σύνορά της η χώρα είναι ανύπαρκτο, διότι αυτό θα σήμαινε απόλυτη οικονομική καταστροφή, αφού το 1/4 του ΑΕΠ στηρίζεται στον τουρισμό. Έτσι, το βάρος πέφτει ξανά στις αντοχές του συστήματος Υγείας, για το οποίο ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε βέβαιος από τη Σαντορίνη πως θα τα καταφέρει, ενώ τυχόν εξάρσεις κρουσμάτων θ’ αντιμετωπιστούν με σχέδιο και σε τοπικό επίπεδο, αποκλείοντας για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο ενός ολικού lockdown που θα έδινε τη χαριστική βολή στην Οικονομία.