Με εντάσεις ολοκληρώθηκε στη Βουλή η ψήφιση του νομοσχεδίου, που θεσπίζει νέους κανόνες ελέγχου της αγοράς, με την ίδρυση της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Βλάχος, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι το σχέδιο νόμου έρχεται εκ του περισσού και δεν αντιμετωπίζει την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια στη χώρα, ανέφερε ότι το δίλημμα της κυβέρνησης ήταν «αν θα συνεχίσει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ των πυροτεχνημάτων και των αποσπασματικών μέτρων ή αν θα κάνει παρεμβάσεις που θα θέτουν τους κανόνες και θα επιφέρουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα».
«Δεχθήκαμε κριτική, αλλά κατανοώντας το πρόβλημα της κοινωνίας προχωρήσαμε στην υλοποίηση του σχεδίου», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Για πρώτη φορά υπήρξαν ποινές, όπως αναστολή λειτουργίας σούπερ μάρκετ, πρόστιμα σε πολυεθνικές, ακόμη και εξώσεις από την κεντρική αγορά και ανακλήσεις αδειών».
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά την ομιλία του υφυπουργού δήλωσε την απογοήτευσή του για την «εξιστόρηση της οικονομικής ιστορίας του τόπου», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση αντί να λαμβάνει μέτρα αναλώνεται στο να αντιπολιτεύεται ακόμη την αντιπολίτευση».
Η ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, ανέφερε ότι η εποπτεία της αγοράς ως επιδιωκόμενος στόχος είναι σημαντικός και αναγκαίος, ενώ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, παρεμβαίνοντας ανέφερε ότι «η ακρίβεια καλπάζει ανεξέλεγκτα οδηγώντας στο ερώτημα αν είστε ανίσχυροι ή ανίκανοι».
Βελτιώσεις
Οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Βλάχος σχετικά με το νομοσχέδιο είναι οι εξής:
– Άρθρο 13: «Για τις ανάγκες σε προσωπικό της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς συνιστώνται στο ΥΠΑΝ 225 νέες οργανικές θέσεις οι οποίες κατανέμονται κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα.
– Άρθρο 18: «Ο ειδικός γραμματέας και το προσωπικό της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς δεν διώκονται και δεν ενάγονται για γνώμη που διατύπωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτός αν ενήργησαν εκ δόλου ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων, που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του στοιχείου α’ του άρθρου 4 του νόμου αυτού, ή παρέβησαν το καθήκον εχεμύθειας του άρθρου 26 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠΔΔ».
– Άρθρο 5 παράγραφος 1: «Με την επιφύλαξη των διατάξεων, σε περίπτωση άρνησης προσκόμισης και γνωστοποίησης των στοιχείων που ζητούνται ή παρεμπόδισης κατά την άσκηση των καθηκόντων του άρθρου 4, με οποιοδήποτε τρόπο, των εντεταλμένων για τον έλεγχο υπαλλήλων, επιβάλλεται, διοικητικό πρόστιμο που ορίζεται από 5.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ, ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης.