Πρόσφατα, οι εμπλεκόμενοι υπουργοί Οικονομίας και Μεταφορών είχαν σύσκεψη με τους συμβούλους αποκρατικοποίησης του Οργανισμού (UBS, Credit Suisse, EFG Eurobank), από τους οποίους και ζήτησαν να καταθέσουν, έως το τέλος του Φεβρουαρίου, τις τελικές προτάσεις τους για την ιδιωτικοποίηση, καθώς και τη λίστα των υποψηφίων αγοραστών.
Ωστόσο, οι δυσκολίες του όλου εγχειρήματος κάθε άλλο παρά αμελητέες είναι. Όπως αποδεικνύουν οι πρώτες διερευνητικές επαφές με εν δυνάμει «μνηστήρες», ο ΟΤΕ θα αποτελούσε ιδανική «νύφη» εάν το Δημόσιο διέθετε ικανοποιητικό ποσοστό και, βέβαια, παραχωρούσε το management. Δύο παράγοντες, η μη ικανοποίηση των οποίων, αποτελούν ανάχωμα για ομίλους που θα ήθελαν να αποκτήσουν τον ελληνικό οργανισμό. Το υπουργείο Οικονομίας έχει συνειδητοποιήσει τις δυσκολίες, αλλά δεσμεύεται από την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, για πώληση 20% έως 23% και συμμετοχή του επενδυτή στη διοίκηση του Οργανισμού. Το μόνο που αφήνει ανοικτό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η σύναψη μίας συμφωνίας των μετόχων με τον προτιμητέο στρατηγικό επενδυτή, με ταυτόχρονη δέσμευση για αποχώρηση του Δημοσίου και πλήρη εκχώρηση του management σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Σε περίπτωση πάντως που «ναυαγήσει» η λύση του στρατηγικού επενδυτή, η κυβέρνηση προετοιμάζει το εναλλακτικό σενάριο του placement σε θεσμικούς επενδυτές και συνεργασία με κάποιον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό σε θέματα τεχνογνωσίας και διείσδυσης σε καινούργιες αγορές.
Την ίδια ώρα δύσκολα «στοιχήματα» τρέχουν για τον ΟΤΕ στο εξωτερικό. Η Rom Telecom, στην οποία ο Οργανισμός κατέχει ποσοστό 54%, έχει μπροστά της μία «σκληρή» διετία αναδιοργάνωσης, ενώ τα περσινά αποτελέσματα δεν προκαλούν ενθουσιασμό στο επιτελείο του προέδρου Παναγιώτη Βουρλούμη. Είναι ενδεικτικό ότι στο περσινό 9μηνο ο κύκλος εργασιών της Rom Telecom υποχώρησε κατά 4,2%, στα 665 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα των μειωμένων εσόδων από τη σταθερή τηλεφωνία. Στο πλαίσιο αυτό ίσως να εντάσσεται και η φημολογούμενη αντικατάσταση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, J. Hubley, με τον νυν γενικό διευθυντή επί τεχνικών θεμάτων στον ΟΤΕ, Γιώργο Ιωαννίδη.
Να σημειωθεί ότι αντίστοιχα προβλήματα με της Rom Telecom αντιμετωπίζει ο Οργανισμός και με την Cosmote Ρουμανίας, η οποία πραγματοποιεί τα πρώτα αναπτυξιακά βήματά της σε μια τηλεπικοινωνιακή αγορά αρκετά διαφορετική από τη δική μας.