Καινούργια δεδομένα θα ισχύσουν στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ) από τη νέα χρονιά, καθώς το 2009 ουσιαστικά τίθεται σε πλήρη εφαρμογή η συμφωνία του ∆ημοσίου με την Deutsche Telekom (D.T.), βάσει της οποίας η διοίκηση του Ομίλου περνά πλέον σε γερμανικά χέρια.
Με ενδιαφέρον αναμενόταν στις 8 Ιανουαρίου (όταν η σελίδα αυτή είχε φύγει για το τυπογραφείο) η γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ, στην οποία το ελληνικό ∆ημόσιο και η D.T. θα όριζαν τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου (πέντε για κάθε πλευρά), ενώ θα ακολουθούσε η επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου. Πάντως, το ποιος θα είναι ο νέος «τιμονιέρης» του Οργανισμού εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ, η οποία και θα λάβει χώρα τον προσεχή Ιούνιο. Το σίγουρο είναι ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος θα πρέπει να ομιλεί την ελληνική, οπότε και οι Γερμανοί μάλλον θα τον αναζητήσουν μεταξύ των στελεχών της ελληνικής αγοράς, ενώ δεν αποκλείεται να πρόκειται και για πρόσωπο της εμπιστοσύνης τους από το εσωτερικό του ΟΤΕ.
Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά του Οργανισμού, ο ΟΤΕ περιμένει ακόμη να καταγράψει τα λογιστικά κέρδη των περίπου 240 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προέκυπταν από τη μεταβίβαση του 4% των μετοχών του ∆ημοσίου στο ταμείο ασφάλισης των εργαζομένων (ΙΚΑ). Η συγκεκριμένη κίνηση, η οποία αντιστοιχεί στη δημόσια συμμετοχή στη δαπάνη της μεγάλης εθελούσιας εξόδου που υλοποιήθηκε το 2005, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη, οπότε τα όποια κέρδη θα καταγραφούν στα βιβλία του Οργανισμού στη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς. Πάντω ακόμη κι αυτά τα οφέλη αναμένεται να «εξανεμισθούν», εάν τελικώς ο ΟΤΕ λάβει την έγκριση από την κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει στην εθελούσια έξοδο άλλων 630 υπαλλήλων του, λαμβάνοντας υπόψη και τον χρόνο που αυτοί υπηρέτησαν την στρατιωτική θητεία τους.
Σε επιχειρηματικό επίπεδο, εντός του 2009 αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας που διατηρεί ο ΟΤΕ στην ΠΓ∆Μ. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από διάφορες εταιρείες για την Cosmofone, αλλά δεν έχουν κατατεθεί οι αντίστοιχες δεσμευτικές προσφορές.
Τέλος, εν αναμονή, αλλά και με πολλές αντιδράσεις, παραμένει ο σχεδιασμός της ελληνογερμανικής διοίκησης του Οργανισμού για νέα εθελούσια έξοδο περίπου 1.000 εργαζομένων, που δεν θα αφορά γενικά κάποια ηλικιακή κατηγορία, αλλά θα περιλαμβάνει όσους επιθυμούν να φύγουν από τον ΟΤΕ και ανήκουν σε μία «δεξαμενή» στελεχών που η αποχώρησή τους δεν θα προκαλέσει «αρρυθμίες» στη λειτουργία του.