Απογοητευτική, έως και «μίζερη», χαρακτηρίζει η πλειονότητα των εμπόρων την κίνηση στην αγορά των Μελισσίων, τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων. Η περίοδος των προσφορών φαίνεται να μην έδωσε την απαιτούμενη ανάσα στους εμπόρους κι αν η κατάσταση, όπως τονίζει και ο πρόεδρος του συλλόγου τους Ηλίας Τσουχνικάς, δεν αλλάξει μέχρι και τις επόμενες εκπτώσεις του Φεβρουαρίου, θα δημιουργηθεί πραγματικά μεγάλο πρόβλημα.
Ρεπορτάζ: Τάνια Κατσάνη
Σχετικά καλά κινήθηκαν λίγα καταστήματα, κυρίως αυτά που βρίσκονται στην πόλη χρόνια. Η κ. Στέλλα, που έχει μαγαζί με γυναικεία ρούχα, δήλωσε στην «Α» ότι η κίνηση ήταν πεσμένη μεν, ειδικά σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη χρονική περίοδο, «αλλά η σχέση που έχει αναπτυχθεί με τους πελάτες όλα αυτά τα χρόνια κρατούν την επιχείρηση ζωντανή».
Για τις σχέσεις με τους δημότες μίλησε και ο κ. Γιάννης Λιμναίος, παράλληλα όμως υποστήριξε ότι «ο κόσμος ήθελε να ψωνίσει, αλλά δεν είχε χρήματα. Η κρίση χτύπησε και τα Μελίσσια». Μαζί του συμφωνούν σχεδόν όλοι οι έμποροι, οι οποίοι ταυτόχρονα κάνουν λόγο και για για ένα ακόμη πρόβλημα: «Οι περισσότεροι από εμάς νοικιάζουμε τους χώρους των επιχειρήσεών μας και δυστυχώς τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά. Κάτι πρέπει να γίνει με τους ιδιοκτήτες. Πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν τους συμφέρουν ν’ ανοίγουν και να κλείνουν συνεχώς μαγαζιά, επειδή πνίγονται στα χρέη», τονίζει ο κ. Χρήστος, ιδιοκτήτης καταστήματος υποδομάτων και μαζί του συμφωνεί η κ. Άννα Κατσούγκρη.
Από την άλλη, ο υπάλληλος καταστήματος με είδη σπιτιού κ. Γιώργος τόνισε ότι «στις εκπτώσεις η κίνηση παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα όπως και όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Μεγάλη μιζέρια. Εκτός της κρίσης, υπάρχουν και τα τοπικά προβλήματα, όπως το θέμα της στάθμευσης. Αν ο πελάτης δεν βρει να σταθμεύσει, θα πάει σε άλλη περιοχή, όπως στην Κηφισιά, ή ακόμη καλύτερα θα πάει σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, όπου θα αφήσει το αυτοκίνητό του και θα κάνει όλα τα ψώνια του μαζί».
Τα Μελίσσια, όπως είχε διαπιστωθεί και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, είναι μία διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά. Με τους ρυθμούς που μεγαλώνει και επεκτείνεται η πόλη, κρίνεται αναγκαίο να υπάρχουν πολλά καταστήματα για να εξυπηρετούνται οι δημότες, ώστε να μην χρειάζεται να πηγαίνουν σε άλλους δήμους. Πολλά είναι τα νέα καταστήματα που ανοίγουν, πολλά όμως είναι κι αυτά που κλείνουν! Πέραν της οικονομικής κρίσης ή των κακών επιχειρηματικών πρακτικών, οι ίδιοι οι έμποροι θεωρούν ότι υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες γι’ αυτήν την κατάσταση: «Εμείς ανοίξαμε το κατάστημά μας πριν λίγους μήνες και η αλήθεια είναι ότι η κίνηση δεν είναι στα επίπεδα που αναμέναμε. Ο κόσμος δεν έχει να ψωνίσει, ενώ τα πάγια έξοδα είναι πολύ μεγάλα, συμπεριλαμβανομένου του ενοικίου. Επίσης, δεν υπάρχει υποδομή για κεντρική αγορά, όπως, θέσεις στάθμευσης, εύκολη πρόσβαση πεζών ή κάτι αντίστοιχο. Μαθαίνουμε για καταστήματα που κλείνουν σε 1 χρόνο, σε 2 χρόνια, σε 6 μήνες. Κάτι πρέπει να γίνει, γιατί είναι κρίμα τα Μελίσσια να μην έχουν σωστή και μεγάλη αγορά», δήλωσε έμπορος που διατηρεί κατάστημα «φρανσάιζ» με είδη υγιεινής.
«Ο αγώνας που κάνουν οι έμποροι είναι πολύ μεγάλος. Κρατούν τις τιμές σε καλό επίπεδο, μεσούσης της κρίσης. Κρατούν καλές σχέσεις με τους πελάτες, μιας και είναι κατ’ αποκλειστικότητα Μελισσιώτες. Εδώ δυστυχώς δεν έχουμε το πλεονέκτημα να έρχονται και από άλλες περιοχές, πέραν της Πεντέλης ή των άνω Βριλησσίων. Παρά ταύτα, είμαστε αυτή τη στιγμή η πιο αναπτυσσόμενη αγορά στα Βόρεια Προάστια», δηλώνει στην «Α» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μελισσίων Ηλίας Τσουχνικάς.
«Σίγουρα πρέπει να γίνει κάτι με ενοίκια, να πεισθούν δηλαδή οι ιδιοκτήτες να μην τα έχουν τόσο υψηλά. Από την άλλη, ελπίζουμε να εισακουσθούν οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει ως σύλλογος στη δημοτική αρχή για την στάθμευση: να επιτρέπεται μόνο για 1-2 ώρες μπροστά από τα καταστήματα και να διαμορφωθούν ειδικοί χώροι φορτοεκφόρτωσης».