Σε αυτό το σημείο στη συζήτηση μπήκε και η κ. Λίλιαν Λίτινα, πελάτισσα του μαγαζιού, η οποία εξέφρασε τα παράπονά της για το τελικό αποτέλεσμα της ανάπλασης. «Δυστυχώς, τα πλαϊνά τμήματα του δρόμου, αυτά που υποτίθεται ότι είναι πεζοδρόμια, είναι εντελώς ακατάλληλα για να περπατηθούν από γυναίκες που φοράνε τακούνια. Πόσω μάλλον για μεγαλύτερους ανθρώπους που μπορεί, για παράδειγμα, να έχουν μπαστούνι. Είναι πολύ δύσκολη η πρόσβαση. Για να μην πούμε για τα κολωνάκια που δεν μπορείς ούτε τα ψώνια σου να περάσεις ανάμεσά τους. Πρέπει να μπορούμε να περπατάμε άνετα».
Ο κ. Λέκερης μας μίλησε και για την αγοραστική κίνηση των εκπτώσεων. «Ευτυχώς είχαμε μόνο σε ελάχιστο ποσοστό κάμψη, αλλά είχαμε αρκετή ζημιά να καλύψουμε μετά από αυτά τα απαράδεκτα έργα που έγιναν και γίνονται στους δρόμους», αναφέρει χαρακτηριστικά και καταλήγει με αρκετή δόση πικρίας: «Εμείς οι έμποροι την αγαπάμε την Κηφισιά, αλλά, όπως φαίνεται, η Κηφισιά δεν αγαπάει εμάς…».
«Πτώση 15-25% λόγω ύφεσης και έργων ανάπλασης»
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ μίλησε και με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κηφισιάς Μάρκο Πανέττα, στα λεγόμενα του οποίου αντικατοπτρίστηκαν όσα μας είπαν οι συνάδελφοί του και κυρίως η δυσαρέσκεια για τα έργα ανάπλασης στο κέντρο της πόλης.
«Η κίνηση παρουσίασε πτώση της τάξης του 15-25% σε σχέση με τα περσινά επίπεδα», μας αναφέρει, αποδίδοντας την κάμψη στις εξής παραμέτρους: «Από τη μια είναι η οικονομική ύφεση που, όπως και να το κάνουμε, έχει τις επιπτώσεις της στις αγορές των καταναλωτών και από την άλλη τα έργα ανάπλασης που γίνονται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή του Κηφισιώτικου κέντρου».
Ο κ. Πανέττας χαρακτήρισε ως «εσφαλμένο» το σχέδιο της δημοτικής αρχής για τις πεζοδρομήσεις και τους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, καθώς, όπως τονίζει, «αποτρέπει όσους έρχονταν με τα αμάξια τους και πάρκαραν για τα ψώνια τους». Και προσθέτει: «Πλέον ο μοναδικός δρόμος με άσφαλτο για να μπει κανείς μέσα στην Κηφισιά είναι από το ύψος του Ζηρίνειου, καθώς και η Κασσαβέτη και η Κολοκοτρώνη θα στρωθούν με κυβόλιθους. Ουσιαστικά αντιγράφουμε όσα έγιναν στο γειτονικό Μαρούσι, όπου, όπως μου έλεγε ο συνάδελφος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιώργος Παπαχρυσάνθου, εκείνη την περίοδο έβαλαν λουκέτο δεκάδες καταστήματα».
«Διαμαρτυρία και ασφαλιστικά μέτρα»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο, ο Εμπορικός Σύλλογος έχει αποστείλει σχετική επιστολή τόσο στον Δήμο Κηφισιάς, όσο και στο Εμπορικό Επιμελητήριο, αλλά και στο υπουργείο Ανάπτυξης και τη Νομαρχία Αθηνών, όπου γνωστοποιεί τις ενστάσεις του για τα έργα ανάπλασης. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι ήδη έχει κατατεθεί και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να σταματήσουν οι εργασίες από ομάδα εμπόρων της πόλης.
«Η δημοτική αρχή μάς κάλεσε σε συνάντηση με τους υπεύθυνους των Τεχνικών Υπηρεσιών, όπου θέσαμε τις αντιπροτάσεις μας», αναφέρει ο κ. Πανέττας και προσθέτει: «Οι θέσεις μας έγιναν μεν δεκτές από τις Τεχνικές Υπηρεσίες, αλλά δεν έγιναν δεκτές από τον δήμαρχο κι έτσι τα έργα προχωρούν».
«Θα γίνουμε… Μαρούσι του 2004»
Η πλευρά του Δήμου ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα της στάθμευσης θα λυθεί με την κατασκευή του μεγάλου υπόγειου πάρκινγκ στην πλατεία Πλατάνου. Ωστόσο, ο κ. Πανέττας, αφού πρώτα επισημαίνει ότι «είναι ένα έργο που έπρεπε να γίνει πολύ πριν», προσθέτει: «Όπως διαβάζουμε, το έργο αυτό υπολογίζεται να περατωθεί σε τρία χρόνια. Τι θα γίνει, όμως, σε αυτό το διάστημα, όταν κανείς δεν θα μπορεί να παρκάρει το αυτοκίνητό του στο κέντρο; Ξέρετε ότι κατά την διάρκεια των εκπτώσεων τόσο το Golden Hall όσο και το Mall στο Μαρούσι διέθεταν τα πάρκινγκ τους δωρεάν προς το κοινό; Όταν υπάρχει αυτή η πρόσβαση στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τότε είναι βέβαιο ότι αρκετοί θα είναι εκείνοι που θα προτιμήσουν να ψωνίσουν από εκεί.Το ίδιο έγινε και στο Μαρούσι κι ο εμπορικός κόσμος υπέφερε τα προηγούμενα χρόνια και γι’ αυτό αλλάζουν γραμμή πλεύσης εκεί».
Γιάννης Μπεθάνης