Μια βόλτα ειδικά κατά τις απογευματινές ώρες στους εμπορικούς δρόμους της πόλης είναι ενδεικτική για το κλίμα που επικράτησε κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων. Πολύς κόσμος στο δρόμο, αρκετός κόσμος μπροστά από τις βιτρίνες, λiγότερος κόσμος μέσα στα καταστήματα για ψώνια.
Η συζήτηση με ορισμένους από τους καταστηματάρχες της πόλης κατέληξε στον ίδιο παρονομαστή, στον ίδιο επιθετικό προσδιορισμό: «Μέτρια κίνηση». Αυτό, όμως, που προξενεί εντύπωση είναι η δυσαρέσκεια του εμπορικού κόσμου για τα έργα ανάπλασης των δρόμων του κέντρου, καθώς θεωρούν, αφ’ ενός, ότι αποκόβουν την πρόσβαση των αυτοκινήτων, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα στάθμευσης, αφ’ ετέρου, η κατασκευή τους δεν είναι και η καλύτερη δυνατή ώστε να διευκολύνει την πεζοπορία. Δεν έλειψαν, μάλιστα, και οι παραλληλισμοί με την περίπτωση του Αμαρουσίου, ενώ πρέπει να σημειωθεί και η ανησυχία τους ότι αυτές οι αναπλάσεις οδηγούν ουσιαστικά ένα μέρος των καταναλωτών, που προτιμούσαν την Κηφισιά, προς τα μεγάλα εμπορικά κέντρα.
«Θα μπορούσαμε και χειρότερα»
«Μέτρια κύλησε ολόκληρη η περίοδος, μέτρια κύλησαν και οι εκπτώσεις», μας λέει χαρακτηριστικά η κ. Ντόρα Λάντα, η οποία διατηρεί κατάστημα υποδημάτων επί της οδού Κασσαβέτη, η οποία από την 1η Σεπτεμβρίου και για περίπου 1 μήνα θα παραμείνει κλειστή λόγω έργων ανάπλασης. «Τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν κυλήσει χειρότερα, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε ιδιαίτερη πτώση σε σχέση με τα περσινά επίπεδα», συνεχίζει η κ. Λάντα και αναφερόμενη στα έργα που ξεκίνησαν στην οδό Κασσαβέτη, τόνισε: «Μέχρι στιγμής δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα από τις εργασίες που έγιναν σε γειτονικές οδούς, σίγουρα, όμως θα έχουμε για όσο διάστημα διαρκέσουν στον δικό μας δρόμο».
«Κάτι λείπει από το εμπορικό κέντρο»
Τη δημιουργία ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, «αλλά δίχως να επιβαρύνεται η τσέπη των οδηγών», βλέπει ως λύση για την τόνωση της εμπορικής κίνησης η κ. Γεωργία Κουτσούκη, ιδιοκτήτρια καταστήματος με γυναικεία ρούχα επί της οδού Λεβίδου, η οποία είχε να διατυπώσει κι άλλα παράπονα σχετικά με την εικόνα που παρουσιάζει η εμπορική καρδιά της πόλης.
«Πιστεύω ότι θα έπρεπε να υπάρχει πολύ πιο συχνή καθαριότητα στους εμπορικούς δρόμους, κάτι που γινόταν πιο παλιά, αλλά τώρα έχει ατονήσει. Θα έπρεπε, επίσης, να γίνει κάτι με τα παραδοσιακά παγκάκια που βρίσκονται στα πεζοδρόμια. Επίσης, θα μπορούσε στις γιορτές να υπάρχει καλύτερος στολισμός από πλευράς Δήμου. Γενικά, κάτι λείπει από την Κηφισιά για ν’ αποκτήσει πιο ελκυστική εικόνα για τους επισκέπτες και τους πελάτες».
Ως προς την κίνηση των εκπτώσεων, η κ. Κουτσούκη τόνισε ότι «η Κηφισιά τα πήγε καλά, σε σύγκριση με άλλες περιοχές όπου η φίρμα μας διατηρεί καταστήματα». Όσο για τα έργα ανάπλασης; «Βοηθούν και δεν βοηθούν. Από τη μία η εικόνα γίνεται πιο καλαίσθητη και υπάρχει καλή πρόσβαση για όσους θέλουν να περπατήσουν στα μαγαζιά, αλλά από την άλλη όποιος έχει αυτοκίνητα πολύ δύσκολα, πλέον, αποφασίζει να έρθει για ψώνια εδώ».
«Καλά τα πήγαμε παρά την ύφεση»
Μικρή μείωση στην αγοραστική κίνηση εντοπίζει και η κ. Ρόζα, ιδιοκτήτρια καταστήματος με τσάντες στην πρόσφατα αναπλασμένη οδό Παναγίτσας. «Αν και γενικά υπήρξε μια κάμψη, ωστόσο θα μπορούσα να πω ότι πήγαμε αρκετά καλά», μας αναφέρει, ενώ στην ερώτηση αν η κίνηση αυξήθηκε μετά από το έργο αυτό, ήταν συγκρατημένη: «Ούτε μας έθιξαν, αλλά ούτε μας βοήθησαν».
«Ουδέτερη» στάση ως προς τα έργα ανάπλασης τήρησε και ο κ. Φίλιππος, ο οποίος διατηρεί κατάστημα γυναικείων ρούχων επί της αναπλασμένης οδού Παπαδιαμάντη. «Όταν τα έργα βρίσκονταν σε εξέλιξη όντως είχαμε μεγάλο πρόβλημα, αλλά όταν ολοκληρώθηκαν επανήλθαμε στα κανονικά μας επίπεδα», αναφέρει και προσθέτει: «Σε γενικές γραμμές ήταν μέτρια, αλλά θα μπορούσε να είναι και χειρότερα εν μέσω οικονομικής κρίσης».
«Μας ρήμαξαν τα έργα»
Λάβρος εναντίον των έργων ανάπλασης, ωστόσο, εμφανίστηκε ο κ. Νίκος Λέκερης, με κατάστημα γυναικείων ρούχων και αξεσουάρ επί της οδού Παπαδιαμάντη. «Τα έργα μάς ρήμαξαν», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Ο Δήμος θέλει… σκότωμα. Ξεκίνησε για τρεις μήνες αυτά τα έργα, τα οποία ουσιαστικά ξεκίνησαν μέσα στην περίοδο του Πάσχα, κάνοντάς μας μεγάλη ζημιά εκείνη την περίοδο».