«Όχι στις Κυριακές, ναι στις ισχύουσες εκπτώσεις»
Με αφορμή τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, η ΑΜΑΡΥΣΙΑ ζήτησε το σχόλιο του κ. Παπαχρυσάνθου και στην πρόταση που ακούγεται από ορισμένους συναδέλφους του να καθιερωθεί ως εργάσιμη για τα εμπορικά καταστήματα η Κυριακή. Η απάντησή του ήταν αρνητική: «Δεν μπορούν να αντέξουν τα καταστήματα να δουλεύουν και την Κυριακή. Σε κάθε περίπτωση, είτε μιας μικρομεσαίας επιχείρησης είτε μιας μεγαλύτερης, τα έξοδα είναι πολλά και οι καιροί χαλεποί. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι από την αγορά δεν λείπει ο χρόνος για ψώνια. Λείπει το χρήμα. Εκεί είναι το πρόβλημα».
Στο ίδιο κλίμα και η απάντησή του στην άλλη πρόταση που έχει ακουστεί για καθιέρωση τεσσάρων περιόδων εκπτώσεων (μία ανά εποχή του χρόνου), αντί για τις δύο τωρινές (χειμερινή – καλοκαιρινή). «Δεν νομίζω ότι μπορεί να αλλάξει κάτι, μάλλον είναι καλύτερα να μείνουν ως έχουν οι περίοδοι των εκπτώσεων. Άλλωστε, ακόμη και τώρα λόγω κρίσης, οι περισσότεροι έμποροι κάνουν παρατεταμένες προσφορές, αλλά η κατάσταση παραμένει το ίδιο δύσκολη. Επιμένω ότι το θέμα είναι καθαρά η δύσκολη οικονομική κατάσταση και όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη και τρίτη μοίρα».
«Το κλίμα φοβίας είναι το χειρότερο»
Ο πρόεδρος του ΕΣΑΜ κλήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση της μαρουσιώτικης αγοράς ενόψει και των Χριστουγέννων, αλλά κάθε άλλο παρά αισιόδοξος δήλωσε. «Μέχρι στιγμής η αγορά μας έχει καταφέρει να κρατήσει και να αντέξει στις πιέσεις που επιφέρει η οικονομική κρίση, ενώ και τα “λουκέτα”, ενώ είναι πολλά, έχουν μείνει σχετικά στάσιμα εκεί γύρω στο 15%, όπως ήταν και πριν από το καλοκαίρι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αντέξουμε αν συνεχίζει να επιδεινώνεται η κατάσταση στα οικονομικά της χώρας», αναφέρει και προσθέτει:
«Δεν περιμένουμε μεγάλη διαφορά στη χριστουγεννιάτικη περίοδο. Είμαστε απαισιόδοξοι και δεν περιμένουμε κάποιο… χριστουγεννιάτικο θαύμα. Η αγορά θέλει κλίμα για να λειτουργήσει και αυτή τη στιγμή το κλίμα είναι κακό, ενώ μαζί με την αύξηση του ΦΠΑ για τους εμπόρους, έχει έρθει και το ψαλίδισμα μισθών και δώρων για τους εργαζόμενους για να κάνουν ακόμη πιο ζοφερή την κατάσταση. Το σοβαρότερο απ’ όλα είναι η φοβία για το αύριο που επικρατεί στον κόσμο και αυτό είναι ό,τι χειρότερο για τον εμπορικό κόσμο».