Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε ο στόχος της διοίκησης του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΤΕ) να μειώσει το προσωπικό, αλλά και τα κόστη μισθοδοσίας, καθώς η συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου (η σχετική προθεσμία έληξε στις 30 Νοεμβρίου) ξεπέρασε και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις.
Ειδικότερα, στο πρώτο βασικό πρόγραμμα κατατέθηκαν 1.750 αιτήσεις από εργαζόμενους που επιθυμούν να αποχωρήσουν, κάνοντας χρήση των παρεχόμενων κινήτρων. Αντιθέτως, στο δεύτερο πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε όσους εργαζόμενους έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια υπηρεσίας στον ΟΤΕ, υπήρχε μικρότερη συμμετοχή (ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου), με αποτέλεσμα να εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αυτό και όσοι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις αποχώρησης με βάση το πρώτο πρόγραμμα.
Ωστόσο, ένα εμπόδιο που υπάρχει στην τελευταία περίπτωση είναι ότι, ενώ υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, εντούτοις εργάζονται για λιγότερο από 15 έτη στον Οργανισμό, με αποτέλεσμα το όποιο ποσό εισπράξουν να λογίζεται ως bonus αποχώρησης και όχι αποζημίωση απόλυσης, οπότε φορολογείται αυστηρότερα.
Σε κάθε περίπτωση, ο ΟΤΕ κατάφερε με τα προγράμματα που εφάρμοσε να «πιάσει» τον αρχικό στόχο του, για μείωση προσωπικού κατά 1.200 εργαζόμενους, και να μειώσει τα μισθολογικά έξοδά του σε επίπεδα που πλησιάζουν εκείνα των ανταγωνιστών του. Σημειώνεται ότι το μέσο κόστος ανά εργαζόμενο στον ΟΤΕ είναι 55.000 ευρώ ετησίως, εκ των οποίων το μισό αφορά την ασφάλιση.
Σε ό,τι αφορά το κόστος των προγραμμάτων αποχώρησης, αυτά έχουν προϋπολογισθεί στα περίπου 153 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 93 εκατ. ευρώ θα επιβαρύνουν τα αποτελέσματα του 2012, ενώ τα υπόλοιπα έχουν επιβαρύνει -ως πρόβλεψη αποζημίωσης- τα αποτελέσματα προηγούμενων χρήσεων.
Κλείνοντας αυτό το μέτωπο, η διοίκηση του ΟΤΕ θα ρίξει το βάρος της στην πώληση θυγατρικών, προκειμένου να εξοινομήσει έσοσα για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού του Οργανισμού. Σε αυτήν την περίπτωση, η πιο εύκολη υπόθεση φαίνεται να είναι εκείνη της θυγατρικής στη Βουλγαρία (GLOBUL), για την οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι TURKCELL, TURK TELEKOM, ORANGE και DEUTSCHE TELEKOM.
Ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 και τα έσοδα από αυτόν υπολογίζονται από τη MORGAN STANLEY στα 650 εκατ. ευρώ, αν και υπάρχουν και πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις που ανεβάζουν το ποσό σε πάνω από 800 εκατ. ευρώ.
Θάνος Σταθόπουλος