«Θα δώσει η κυβέρνηση 5 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει η πόλη το Κτήμα ΦΙΞ και να αποφύγει τον δανεισμό ή ζήσαμε άλλο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα αποπροσανατολισμού του λαού του Ηρακλείου;», διερωτήθηκε η επικεφαλής του «Δικτύου Πολιτών» Αιμιλία Τζίβα, με αφορμή σχετική συνάντηση του δημάρχου και αρχηγών των δημοτικών παρατάξεων με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. «Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την έγγραφη απάντηση του υπουργού και θα επανέλθουμε», σημείωσε η ίδια σε παρέμβασή της που έχει αναλυτικά ως εξής:
«Συναντηθήκαμε (στις 31/08) ο δήμαρχος και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, με θέμα την αγορά του κτήματος ΦΙΞ από τον Δήμο Ηρακλείου, μέσω δανείου. Το ερώτημα ήταν αν μπορεί το ελληνικό κράτος να χρηματοδοτήσει την αγορά αυτού του ιστορικού οικοπέδου προκειμένου ο Δήμος να αποφύγει τον δανεισμό.
Η συνάντηση έγινε σαφώς κάτω από την πίεση του παρά πέντε της σύναψης δανείου και της απόκτησης του οικοπέδου από τον Δήμο. Ο υπουργός εξέφρασε το ενδιαφέρον του για το κτήμα ΦΙΞ και μας διαβεβαίωσε ότι ως υπουργείο δεν μπορεί να δώσει χρήματα για την αγορά του οικοπέδου -όπως άλλωστε είχε απαντήσει και σε ερώτηση βουλευτών -αλλά θα διερευνήσει τη δυνατότητα του αν μπορεί να χρηματοδοτήσει την Περιφέρεια ή το υπουργείο Πολιτισμού για να το πάρουν.
»Η κυρία Μενδώνη, από την πλευρά της, ως υπουργός Πολιτισμού είχε στην ίδια ερώτηση βουλευτών απαντήσει ότι το υπουργείο Πολιτισμού δεν μπορεί να αγοράσει το οικόπεδο, αλλά όταν αποκτηθεί θα μπορεί να χρηματοδοτήσει την ανακαίνιση και συντήρηση του κτηρίου. Η μεγάλη διχογνωμία που έχουμε οι παρατάξεις μεταξύ μας είναι στο αν τελικά η Περιφέρεια μπορεί η όχι να αγοράσει το οικόπεδο και να το δώσει στο Ηράκλειο. Εμείς πιστεύουμε ότι η Περιφέρεια Αττικής δυστυχώς δεν μπορεί, με το σημερινό νομικό πλαίσιο, άλλωστε ποια διοίκηση Περιφέρειας αν μπορούσε δεν θα αγόραζε οικόπεδα για να τα παραχωρεί στους δημότες τους;
Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής για πάνω από 40 χρόνια προσπαθεί να αποκτήσει τον συγκεκριμένο ιστορικό χώρο και η ατέρμονη ελληνική γραφειοκρατία όχι μόνο του έχει στερήσει αυτή τη δυνατότητα, αλλά, με απόφαση της κυρίας Πετραλιά σε προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ., το κτήμα ΦΙΞ καταχωρήθηκε στους σημερινούς του ιδιοκτήτες, βάζοντας ταφόπλακα σε κάθε διεκδίκησή του. Όπως επεσήμανα στον κύριο Γεωργιάδη, θα ήμασταν θετικοί αν έβρισκε τρόπο να μας δώσει τα 5 εκατ. ευρώ να αγοράσουμε το οικόπεδο και να αποφύγουμε τον δανεισμό. Επίσης, τόνισα πως αν η κυβέρνηση ήθελε να δείξει κοινωνικό πρόσωπο, να ξεπεράσει τη γραφειοκρατία και να βοηθήσει τον Δήμο να αποκτήσει το κτήμα ΦΙΞ, αποφεύγοντας τον δανεισμό, θα πίεζε το Παρακαταθηκων και Δανείων να δώσει άτοκο δάνειο ή δάνειο με πολύ χαμηλό επιτόκιο, προκειμένου να είναι ο μειοδότης και να διευκολύνει τη διαδικασία απόκτησής του σε αυτό το πολύ λογικό τίμημα, όπως μας είπε και ο ίδιος.
Εύχομαι το σημερινό σκηνικό να μην ήταν ήταν άλλο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα αποπροσανατολισμού του λαού του Ηρακλείου. Ο δανεισμός είναι μια εσχάτη λύση, μας δίνει όμως το δικαίωμα απέναντι σε ένα τόσο αναποτελεσματικό κράτος που εμπαίζει επί 40 χρόνια τους συμπολίτες μας, να αποδεσμευτούμε από τα στεγανά που υπάρχουν και να αποφασίσουμε ότι ο ένας και μοναδικός ιδιοκτήτης του οικοπέδου πρέπει να είναι ο λαός του Ηρακλείου και μόνο αυτός. Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την έγγραφη απάντηση του υπουργού και θα επανέλθουμε»
Δείτε επίσης: Συνάντηση της αντιπολίτευσης για τον τρόπο απόκτησης του Κτήματος ΦΙΞ