Ο Επιμορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος του Δήμου Ηρακλείου αποτελεί έναν από τους μακροβιότερους συλλόγους όχι μόνο του Δήμου Ηρακλείου αλλά και της Ελλάδας καθώς φέτος έκλεισε 56 χρόνια ζωής. Η «Αμαρυσία» μίλησε με τον επί 12 συναπτά έτη πρόεδρο του συλλόγου Νίκο Βρυώνη για την ιστορία του συλλόγου και τα ίχνη που έχει αφήσει στην τοπική κοινωνία μέσα στον χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βρυώνης είναι μέλος του συλλόγου σχεδόν 25 χρόνια!
Ο Επιμορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ηρακλείου Αττικής ιδρύθηκε το 1956 από μια ομάδα δραστήριων και δημιουργικών φοιτητών. Αφορμή, σύμφωνα με τον πρόεδρο, ήταν η δίψα τους «για πνευματική τροφή, διασκέδαση και πολιτισμό». Σύντομα ο σύλλογος αγκαλιάστηκε και αγαπήθηκε από ολόκληρη την κοινωνία και όχι μόνο τη νεολαία. Ήταν τέτοιος μάλιστα ο αντίκτυπος που είχε στους Ηρακλειώτες, αφού όπως θυμάται ο κ. Βρυώνης, ό,τι «εκδήλωση διοργάνωνε αποτελούσε αντικείμενο συζήτησης για μεγάλο χρονικό διάστημα ανάμεσα στους δημότες». Αναμφίβολα, λοιπόν, το ότι έχει κλείσει 50 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και δράσης, αποτελεί από μόνο του σημαντικό γεγονός και σταθμό στην ιστορία του.
«Αντέξαμε τον ανταγωνισμό»
Το Ηράκλειο είναι ένα προάστιο που βρίθει συλλόγων. Η δημιουργία τους όμως δεν κατάφερε να μειώσει στο ελάχιστο την αγάπη και τη συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις του Επιμορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου. «Η έλλειψη πείρας αλλά και δομών στη διοργάνωση εκδηλώσεων από πλευράς των άλλων συλλόγων μάς κάνει να ξεχωρίζουμε και να αντέχουμε στον ανταγωνισμό, αναφέρει ο κ. Βρυώνης και συμπληρώνει: «Γι’ αυτό πιστεύω ότι κρατηθήκαμε τόσα χρόνια και κρατάμε».
Το γεγονός ακόμα ότι οι άλλοι σύλλογοι περιορίζονται μόνο σε μια – δυο εκδηλώσεις τον χρόνο σε αντιδιαστολή με τον Επιμορφωτικό που διοργανώνει μίνιμουμ 15 δραστηριότητες το έτος, συμβάλλει σύμφωνα με τον κ. Βρυώνη «στη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στον Σύλλογο και τα μέλη του».
Σίγουρα οι συνθήκες κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκε ο σύλλογος διαφέρουν από τις σημερινές. Παρ’ όλα αυτά κατάφερε να νικήσει τον χρόνο και να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις και τις ανάγκες ενός μεγάλου αριθμού κατοίκων, χωρίς να αποκλίνει από τους αρχικούς του στόχους. Ωστόσο, αν και ο σύλλογος ιδρύθηκε για να καλύψει τις ανάγκες τής τότε νεολαίας σήμερα δεν φαίνεται να έχει το ίδιο αντίκρισμα στους νέους.
Οι περισσότεροι φίλοι του συλλόγου είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, κυρίως συνταξιούχοι: «Οι νέοι δεν καταδέχονται πλέον να πλησιάσουν τον σύλλογο, αφού έχουν βρει άλλους τρόπους διασκέδασης» υποστηρίζει ο κ. Βρυώνης.
Το έργο του συλλόγου είναι πλούσιο και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων καθώς όλα αυτά τα χρόνια «ανέπτυξε πολύπλευρη αλλά και ανθρωποκεντρική δραστηριότητα», όπως λέει ο κ. Βρυώνης. Στο πλαίσιο των δράσεών του συγκαταλέγεται και η έκδοση ενός βιβλίου – λευκώματος αφιερωμένου στη μνήμη όλων των προέδρων και των μελών του διοικητικού συμβουλίου.
Στην πλειονότητά τους το κόστος των δραστηριοτήτων, όπως μας είπε ο πρόεδρος του συλλόγου, καλύπτεται από τις εισφορές των μελών. Ο Δήμος καλύπτει ένα μικρό μέρος, καθώς κάθε χρόνο δίνει 2.000 – 2.500 ευρώ. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Βρύωνη, ο σύλλογος δεν έχει επιχορηγηθεί για τις δραστηριότητες του τρέχοντος έτους.
Εκδηλώσεις και δραστηριότητες
Σίγουρα η καταγραφή όλων των εκδηλώσεων και των δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα της πολύχρονης λειτουργίας του δεν είναι εύκολο να περιοριστούν μέσα σε λίγες γραμμές. Περιληπτικά αναφέρονται οι σημαντικότερες:
• Όλα αυτά τα χρόνια ο σύλλογος πραγματοποίησε πάνω από εκατό διαλέξεις – συζητήσεις επί θεμάτων φιλολογικών, επιστημονικών, κοινωνικών και ταξιδιωτικών. Τον περασμένο Μάρτιο πραγματοποίησε στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου «Ηλέκτρα Αποστόλου» ημερίδα, με θέμα: Οικονομικοί Μετανάστες – Κοινωνικές και Οικονομικές Επιπτώσεις».
• Ψυχαγωγικές εκδηλώσεις: πρωτοχρονιάτικες, αποκριάτικες, πασχαλινές αλλά και καλοκαιρινές συνεστιάσεις και χοροεσπερίδες σε διάφορα κέντρα και ξενοδοχεία, αλλά και απλά γλέντια σε παραδοσιακές ταβέρνες.
• Εκδρομές στην ύπαιθρο, στις όμορφες επαρχιακές πόλεις και στα παραδοσιακά χωριά της Ελλάδας. Η πιο πρόσφατη ήταν η τριήμερη εκδρομή τον Μαΐου σε Πάρο – Νάξο. Παράλληλα διοργανώνει και πολλά ταξίδια στο εξωτερικό, με τελευταίο αυτό στην Ιταλία τον Ιούνιο.
• Επισκέψεις σε αρχαιολογικά και ιστορικά μουσεία της Ελλάδας αλλά και σε ιστορικούς αρχαιολογικούς χώρους.
• Διοργάνωσε πολλές εικαστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται 12 εκθέσεις ζωγραφικής με έργα ζωγράφων κατοίκων του Δήμου, 15 συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις από ερασιτεχνικούς και καλλιτεχνικούς θιάσους.
• Με αφορμή την ύπαρξη σοβαρών εθνικών θεμάτων ο σύλλογος διοργάνωσε πολλές εκδηλώσεις μεριμνώντας για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μελών του και γενικότερα των κατοίκων του Δήμου.
• Για τα μέλη του συλλόγου πολιτισμός και ανθρωπισμός είναι έννοιες ταυτόσημες, σύμφωνα με τον κ. Βρυώνη. Μέσα από τη διοργάνωση πολλών ειδικών εκδηλώσεων ή κινητοποιήσεων τα μέλη απέδειξαν εμπράκτως την κοινωνική τους ευαισθησία. Μερικές από τις πιο σημαντικές είναι η επίσκεψη στο παιδικό χωρίο SOS Βάρης το 2005 με παράλληλη προσφορά χρημάτων και αντικειμένων αλλά και η οικονομική ενίσχυση, τη φετινή χρονιά της εθελοντικής μη κυβερνητικής οργάνωσης παιδικής μέριμνας και προστασίας «Κιβωτός της Αγάπης».
• Παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων.
Από τον Σεπτέμβριο ο Επιμορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος αναμένεται να ξεκίνησε νέες δραστηριοτήτων για τα παλιά μέλη, αλλά και τους καινούργιους φίλους του.