Κυριακή 23/02/2014 ώρα 13:00 παρέλαση στην Μελίνας Μερκούρη
ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΣΑΠ – Ανοιχτό Πάρτι
Για τον εορτασμό της Αποκριάς σε πολλές περιοχές της Ελλάδας διοργανώνονται παρελάσεις με πλήθος μασκαράδων και μεγάλα αποκριάτικα άρματα που συνήθως σατιρίζουν καταστάσεις και πρόσωπα των ημερών μας.
Μετά το τέλος της παρέλασης θα ακολουθήσει ανοιχτό πάρτι στην πλατεία.
Κυριακή 02/03/2014 ώρα 11:00 στην Πλατεία Αγ. Λουκά
ΒΛΑΧΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ (ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ. ΛΟΥΚΑ, Π. ΗΡΑΚΛΕΙΟ)
Ο «Βλάχικος γάμος» είναι κατάλοιπο της πανάρχαιας λατρείας του θεού Διονύσου και αποτελεί και σήμερα ένα από τα βασικά έθιμα τις Αποκριάς, και μία τις πλέον χαρακτηριστικές λαογραφικές γιορτές αναπαράστασης παραδοσιακού γάμου της ελληνικής υπαίθρου. Σύμφωνα με το έθιμο, γίνονταν εικονικοί γάμοι ανάμεσα στα χωριά και οι γαμήλιες πομπές ξεκινούσαν από το ένα για να πάνε στο άλλο.
Ο γαμπρός ξεκινούσε με το άλογο, τον κουμπάρο και τους συμπέθερους, στην πορεία συναντιόταν με την πομπή της νύφης και γινόταν τρικούβερτο γλέντι. Ο επικεφαλής της πομπής, ο «σταχτιάρης», κράταγε σακκούλι με στάχτη, για να ρίχνει σ’ αυτούς που ήθελαν να παρεμποδίσουν την πομπή, να παρεμποδίσουν το γάμο. Έτσι παρέμεινε η παροιμιακή φράση «Μας έριξε στάχτη στα μάτια».
Επίσης δεν έλειπαν και οι εικονικές δίκες με βάσει τα προικοσύμφωνα ή το σεντόνι της πρώτης νύχτας του γάμου, όπου ο πατέρας της νύφης δεν εκτέλεσε τις υποχρεώσεις του, το δικαστήριο αποφάσιζε να του την επιστρέψει πίσω. Διακωμωδούσαν υποθέσεις, που τους βασάνιζαν στην καθημερινότητά τους, έπεφτε πολύ γέλιο.
Δευτέρα 3/3/2014 ώρα 11:00 στην Πλατεία Θεάτρου, Πράσινος λόφος
ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, ΚΟΥΛΟΥΜΑ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ, ΧΟΡΟΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Την έννοια της αποκριάς την συναντάμε για πρώτη φορά στην Αρχαία Ελλάδα, στις πομπές που γίνονταν κατά τη διάρκεια των Ελευσινίων Μυστηρίων, που μαζί με τα Διονύσια είναι οι πρόγονοι του σημερινού καρναβαλιού. Τις ημέρες των τελετουργιών οι παρευρισκόμενοι μεταμφιέζονταν σε σάτυρους ή κάλυπταν το πρόσωπό τους για να παραμείνει άγνωστη η ταυτότητά τους και επιδίδονταν στο χορό και στο ποτό με προκλητικές πράξεις και έντονη βωμολοχία.
Οι Απόκριες σήμερα είναι οι τρεις εβδομάδες πριν από τη Σαρακοστή και ονομάστηκαν έτσι διότι εκείνη την περίοδο ο κόσμος σταματά σταδιακά να τρώει κρέας, και προετοιμάζεται για τη νηστεία της Σαρακοστής. Οι χριστιανοί ονόμασαν την πρώτη μέρα της νηστείας «Καθαρά Δευτέρα», γιατί τότε θεωρούσαν ότι ξεκίναγε η «κάθαρση» του σώματος και του πνεύματος. Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδος την Καθαρά Δευτέρα καθαρίζουν ό,τι απόμεινε από τα μη νηστίσιμα φαγητά της αποκριάς, ενώ αλλού εκείνη τη μέρα οι νοικοκυρές καθαρίζουν τις κατσαρόλες και όλα τα σκεύη από τα λίπη της αποκριάς με ζεστό σταχτόνερο μέχρι ν’ αστράψουν.
Τα κούλουμα είναι το παραδοσιακό λαϊκό πανηγύρι της Καθαράς Δευτέρας και σύμφωνα με τον πατέρα της ελληνικής λαογραφίας Νικόλαο Πολίτη η προέλευση της λέξης είναι λατινική, από το cumulus, που σημαίνει την αφθονία, το περίσσευμα, αλλά και τον επίλογο. Η παράδοση θέλει να ζυμώνεται εκείνη τη μέρα ένα άζυμο ψωμί, η λαγάνα και να καταναλώνονται διάφορα νηστίσιμα φαγητά (μαρούλια, κρεμμύδια και σκόρδα, ταραμάς, ελιές, φασολάδες και άλλα όσπρια, θαλασσινά κ.ά.).