Υπάρχουν κάποιες βραδιές, κάποιες εκδηλώσεις όπου όλα συνδυάζονται αρμονικά και στο τέλος μένει στο στόμα μια γλυκιά γεύση ή ένα χαμόγελο. Μια τέτοια βραδιά ψυχικής ανάτασης ζήσαμε στη Βίλα Στέλλα με αφορμή την εκδήλωση «Ψωμί και Τριαντάφυλλα» του Δικτύου Πολιτών για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας. Γιατί κυριάρχησε το ήθος και η αξιοπρέπεια γυναικών που έχουν φωνή, πρόταση και δύναμη να παλέψουν για τις ιδέες τους και τα όνειρά τους. Μαζί τους στην ασφυκτικά γεμάτη Βίλα Στέλλα και πολλοί άνδρες, ισάξιοι συνοδοιπόροι, που απόλαυσαν εξίσου τα «τραγούδια του έρωτα και της ανατροπής» που ερμήνευσαν δύο εξαιρετικές φωνές και μουσικοί, η Μαίρη Έσπερ και ο Άρης Γραικούσης (πιάνο – τραγούδι). Αν ισχυριστούμε ότι για το κοινό του Ηρακλείου ήταν μια αποκάλυψη οι δύο αυτοί ερμηνευτές, μάλλον δεν θα έχουμε και πολύ άδικο. Φαινόταν στα πρόσωπα του κοινού, που με κλειστά μάτια ή σιγοτραγουδώντας απολάμβαναν εξίσου τα τραγούδια του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, αλλά και του Κηλαηδόνη και του Μηλιώκα. Γιατί το τραγούδι έχει τον τρόπο του να ενώνει τον συνθέτη με τον τραγουδοποιό όπως και το κοινό των διαφορετικών ηλικιών που γέμιζε το χώρο.
Στη στολισμένη Βίλα Στέλλα με πορτρέτα γυναικών-συμβόλων, ποιήματα και άλλα υλικά για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, πρώτη πήρε το λόγο η επικεφαλής του Δικτύου και υποψήφια Δήμαρχος Ειρήνη Κατσινοπούλου για να δώσει μεταξύ άλλων εντυπωσιακά στοιχεία για τη συμμετοχή των γυναικών στη δημόσια ζωή αλλά και για το μερίδιό τους στην ανεργία.
Η Ειρήνη Κατσινοπούλου τόνισε πως «η συμμετοχή των γυναικών στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι αναιμική, καθώς έρχονται αντιμέτωπες με θεσμικά και κοινωνικά εμπόδια. Τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι αποκαλυπτικά: σε πανελλαδικό επίπεδο, το ποσοστό γυναικών που εκλέχθηκαν σε όργανα της Αυτοδιοίκησης (Δήμοι και Περιφέρειες) από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, είναι 14,4 % . Οι γυναίκες δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα είναι μόλις 8 !! Στο Δήμο μας είναι μόλις η τρίτη φορά από την ίδρυση του που μια γυναίκα είναι υποψήφια Δήμαρχος. Μόνο 9 από τους 33 δημοτικούς συμβούλους σήμερα, είναι γυναίκες. Εμείς πιστεύουμε ότι η αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένα σημαντικό βήμα όχι μόνο για να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή τους, αλλά και για υλοποιηθούν από τις τοπικές αρχές πολιτικές, προς όφελος τους.»
Στο πρόγραμμα μας, κατέληξε η Ειρήνη Κατσινοπούλου, « θα υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ανισότητας ανδρών – γυναικών με προτεραιότητες την αντιμετώπιση της φτώχειας, την υγεία και την εκπαίδευση, την επαγγελματική τους κατάρτιση και την απασχόληση, την οικονομική τους ενδυνάμωση και την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών».
Στην εκδήλωση η Φλώρα Νικολιδάκη, αγωνίστρια του γυναικείου κινήματος και μέλος της ομάδας «Φύλο συκής», αναφέρθηκε στη δραματική επιδείνωση της θέσης των γυναικών λόγω των μνημονιακών πολιτικών, με την έξαρση της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της βίας κατά των γυναικών.
Τόνισε ότι ο αγώνας για «ψωμί και τριαντάφυλλα», δεν έχει δικαιωθεί ακόμα, και ότι οι διεκδικήσεις των γυναικών είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας, που οφείλει να παλέψει μαζί ενάντια στους καταπιεστές της, τις κυβερνήσεις και το σύστημα της εκμετάλλευσης που στρέφει τον έναν απέναντι στον άλλο». Η βραδιά έκλεισε με ένα ποτήρι κρασί που προσέφεραν τα μέλη του Δικτύου Πολιτών Ηρακλείου στους παρευρισκόμενους.