Το πρώτο βήμα για να βάλει μπροστά την υλοποίηση μιας σειράς από μεγάλα έργα, που θα αλλάξουν και θα βελτιώσουν την εικόνα του Ηρακλείου και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης, κάνει η δημοτική αρχή του Νίκου Μπάμπαλου. Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μέσω της αναμόρφωσης του τεχνικού προγράμματος, δόθηκε το «πράσινο φώς» για να ξεκινήσει η εκπόνηση ενός πακέτου μελετών, οι οποίες, αφού καταγράψουν τον τρόπο με τον οποίο θα εκτελεστούν αυτές οι παρεμβάσεις, θα αποτελέσουν το μεγάλο όπλο του Δήμου για να διεκδικήσει τις απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις που θα στηρίξουν την εκτέλεση των έργων.
«Στην εποχή των μεγάλων περικοπών στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που το κυνήγι πόρων για τη χρηματοδότηση έργων -μικρών ή μεγάλων- είναι πλέον μονόδρομος, οι στοιχειοθετημένες, έγκριτες και ώριμες μελέτες είναι εκείνα τα μέσα που θα μας επιτρέψουν να χτυπήσουμε με αξιώσεις τις πόρτες των φορέων που χειρίζονται τα χρηματοδοτικά πακέτα, έτσι ώστε να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας για ένα καλύτερο Ηράκλειο, μια πραγματικά ανθρώπινη πόλη», τόνισε στην εισήγησή του ο Νίκος Μπάμπαλος.
Κορυφαία εκ των μελετών, που προβλέπεται για το επόμενο διάστημα, είναι το σχέδιο για την υπογειοποίηση της οδού Μελίνας Μερκούρη, στο κομμάτι που περνά ανάμεσα από την κεντρική πλατεία της πόλης και τον σταθμό του ΗΣΑΠ. Με την υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου, ανοίγει και πάλι ο δρόμος στη διαμπερή κυκλοφορία μέσω της Μελίνας Μερκούρη και της Μαρίνου Αντύπα, κάτι που σημαίνει ότι θα ελαφρυνθούν από τον κυκλοφοριακό φόρτο οι οικιστικοί δρόμοι, ιδίως η οδός Πολυτεχνείου. Η μελέτη θα αποτελέσει όπλο για να διεκδικήσει ο Δήμος τα 4 εκατ. ευρώ, που υπολογίζεται ότι χρειάζονται για να γίνει το έργο, είτε από την Περιφέρεια Αττικής, είτε διερευνώντας άλλες μεθόδους.
Πάγιο ζήτημα του Δήμου, τα τελευταία χρόνια, είναι η αξιοποίηση του εγκαταλελειμμένου κτιρίου επί του Ο.Τ. 216. Η διοίκηση του Δήμου δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε λύση και να βρει τρόπους για να αξιοποιηθεί το κτίριο, παραμένοντας κοινόχρηστο και προς όφελος των κατοίκων της πόλης. Η αρχή γίνεται με τη σύνταξη της μελέτης στατικότητας του κτιρίου, η οποία θα υποδείξει εάν το κτίσμα είναι ασφαλές να χρησιμοποιηθεί ως είναι δομημένο ή θα πρέπει να κατεδαφιστεί και να ανεγερθεί εκ νέου. Ανάλογα με τα αποτελέσματα της μελέτης, θα προχωρήσουν και οι περαιτέρω ενέργειες και σχεδιασμοί.
Ο Δήμος Ηρακλείου σκοπεύει να διεκδικήσει τη χρηματοδότηση για την ανέγερση ενός ακόμα παιδικού σταθμού στο Παλαιό Ηράκλειο (ήδη η Περιφέρεια Αττικής έχει εγκρίνει την κατασκευή του αντίστοιχου επί της λεωφόρου Πλαπούτα). Και για το έργο αυτό, η σχετική μελέτη θα ξεκινήσει να εκπονείται το επόμενο διάστημα, ώστε σύντομα ο Δήμος να είναι σε θέση να κυνηγήσει το έργο.
Είναι χρόνιο αίτημα των παιδιών, των νέων και όλων όσων αθλούνται στο γήπεδο επί των οδών Κουντουριώτου και Πολυτεχνείου -γνωστό ως Τυφώνα- να σκεπαστεί το μέχρι τώρα ανοιχτό γήπεδο του μπάσκετ. Η δημοτική αρχή ικανοποιεί αυτή την απαίτηση και προχωρά στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να γίνει πράξη, με ένα τρόπο σύγχρονο και με υλικά που αφενός θα υπηρετούν τους αθλούμενους, αφετέρου δεν θα προσβάλουν την αισθητική της γειτονιάς.