Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η δεύτερη φάση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Ηρακλείου από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Κώστας Μήνας στην εισήγηση του τόνισε ότι δεν είναι ο πλέον αρμόδιος ν’ αναλύσει το Επιχειρησιακό, αφού, όπως σημείωσε, η σύνταξή του ανατέθηκε σε ειδική επιτροπή. Επεσήμανε δε ότι ο σκοπός του νομοθέτη δεν ήταν οι δήμοι να εκπονήσουν ένα «ωραίο επιχειρησιακό πρόγραμμα, αλλά να βάλουν στη λογική του προβληματισμού τόσο τις υπηρεσίες του Δήμου όσο και τους φορείς της περιοχής». Ωστόσο, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του κατά πόσο αυτό επιτεύχθηκε. «Δεν ξέρω κατά πόσο οι υπάλληλοι του
Δήμου που έρχονται σε επαφή με τα καθημερινά προβλήματα των δημοτών, αλλά και οι συλλογικοί φορείς της πόλης μας, ανταποκρίθηκαν στον βαθμό που έπρεπε στην κατάρτιση του Επιχειρησιακού Προγράμματος», ανέφερε σχετικά.
Όπως σημείωσε ο κ. Μήνας, η διαδικασία κατάρτισης του Επιχειρησιακού περιλάμβανε έκδοση φυλλαδίου, ανοικτή δημόσια διαβούλευση, συζητήσεις και συγκεντρώσεις σε γειτονιές, καθώς και συσκέψεις με τοπικούς και επαγγελματικούς φορείς τις πόλης. Επίσης, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου, ενώ υπήρχαν κι ερωτηματολόγια για υποβολή προτάσεων, τόσο από δημότες όσο και από υπαλλήλους του Δήμου.
Χαρακτήρισε τέλος «διαδικαστικό» το θέμα της ψήφισής του αφού -όπως ανέφερε- «πρέπει να περάσει η δεύτερη φάση και να προχωρήσουμε στο μονοετές που είναι δεσμευτικό και αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση του Τεχνικού Προγράμματος το Δήμου».
Τέλος, ενημέρωσε τους συναδέλφους του ότι η διοίκηση είναι ανοικτή σε οποιεσδήποτε παρατηρήσεις με στόχο τη βελτίωση του προγράμματος.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
«Ρεαλιστικό σχέδιο»
«Κοιτάξαμε να είναι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικό», υπογράμμισε ο δήμαρχος Σταύρος Γεωργόπουλος για το πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι «θα είμαστε ευτυχείς εάν υλοποιηθεί στο σύνολό του, αν και πιστεύουμε ότι αυτό θα επιτευχθεί στο 80%».
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗΣ
«Ευχολόγιο»
«Ευχολόγιο» χαρακτήρισε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κυριάκος Κουτρούλης το σχέδιο σημειώνοντας ότι «είναι καλογραμμένο, αλλά μη ρεαλιστικό», ενώ στάθηκε και στο ότι δεν αναφέρονται οι πόροι χρηματοδότησής του.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΝΤΗΣ
«Συμπαθές, αλλά με μικρή πιθανότητα υλοποίησης»
Τη «συμπάθεια» του προς το σχέδιο και την ευχή να υλοποιηθούν αρκετά από τα προαναφερθέντα, εάν και η πιθανότητα είναι μικρή σύμφωνα με τον ίδιο, εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ, Γιώργος Βλαντής. Αντικρούοντας τις τοποθετήσεις της διοίκησης, ότι πρόκειται για προϊόν δημόσιας διαβούλευσης, τόνισε ότι στη σύνταξή του «δεν συμμετείχε κανείς από την πόλη, αν και θα έπρεπε» και συνέχισε λέγοντας: «Ερχόμαστε τυπικά να επικυρώσουμε μια διαδικασία που μας υποχρέωσαν ν’ ακολουθήσουμε», παραδεχόμενος ωστόσο ότι η σύνοψη των προθέσεων, των στόχων και των διαθέσεων είναι καλά παρουσιασμένες και δεν μπορεί κάποιος να διαφωνήσει προς αυτά. «Το ζήτημα σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι πώς υλοποιούμε αυτά που καταγράφονται», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος δε στη διετή διάρκεια του προγράμματος (2009-2010) ρώτησε εάν έχουν υλοποιηθεί κάποιες από τις δράσεις του, καθώς κι αν έχουν ενταχθεί τα έργα που πρωτοεμφανίζονται στον προϋπολογισμό.
Επίσης, αναφερόμενος στο πλαίσιο στο οποίο διεξήχθη η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο (απουσίαζαν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, αφού σύμφωνα με τον ίδιο γι’ αυτούς είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον ο αγώνας του Παναθηναϊκού) δήλωσε ότι είναι «σαν να παραδεχόμαστε ότι η πιθανότητα υλοποίησης των περισσότερων από αυτά που αναφέρονται στο πρόγραμμα είναι πολύ μικρή».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΥΚΟΥΡΑΣ
«Λόγοι… κεφαλαίου»
Γραμμένο σε «ξύλινη γλώσσα» είναι σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Λυκούρα, επικεφαλής της παράταξης ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, το κείμενο του Επιχειρησιακού Προγράμματος. Όπως υποστήριξε, η σύνταξη ενός τέτοιου προγράμματος οφείλει ν’ αποσκοπεί στην καταγραφή των αναγκών ενός δήμου και των έργων που πρέπει να γίνουν. Επίσης, κυρίαρχο ζήτημα για τον ίδιο είναι «αυτά τα έργα πώς ιεραρχούνται, ποιος τα κάνει, γιατί τα κάνει κι αν έχουν ιεραρχηθεί -όχι μόνο οι ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- αλλά κι οι ανάγκες των εργαζομένων, που συνήθως απουσιάζουν».
Επίσης, ο κ. Λυκούρας εξέφρασε την άποψη ότι οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας μέσω των προγραμμάτων αυτών μετατρέπονται σε αντικείμενο κερδοφορίας, επισημαίνοντας: «Το κεφάλαιο επεμβαίνει σ’ αυτές τις ανάγκες, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να παίζει τον ρόλο αυτό (σ.σ.: του κεφαλαίου)».
Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου, ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει ότι «δεν εκφράζουμε το κεφάλαιο, αλλά θέλουμε να σταθούμε στα προβλήματα των δημοτών μας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να λύσει το κοινωνικό πρόβλημα, αλλά μπορεί να σταθεί δίπλα στους δημότες», τόνισε.
Ανθή Σουρτζή