«Περιμέναμε μια πληρέστερη ενημέρωση. Θα έπρεπε να είχαμε μια πιο αναλυτική παρουσίαση», τόνισε και από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ Γιώργος Βλαντής.
«Αυτό που ετοιμάζετε δεν καλύπτει και δεν ικανοποιεί τους Ηρακλειώτες. Η πόλη επιθυμεί να έχει μια ενιαία πλατεία που να μη διακόπτεται και η κυκλοφορία να είναι υπόγεια», ανέφερε με τη σειρά του ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κυριάκος Κουτρούλης. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι για να συναινέσει το Σώμα με την κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ, θα πρέπει να υπάρξουν ανταποδοτικά οφέλη (υπογειοποίηση δρόμου, ενιαία πλατεία). Τέλος, ρώτησε αν η δημοτική αρχή έχει θέσει το θέμα της υπογειοποίησης του δρόμου Μελίνας Μερκούρη κι αν εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο από τη διοίκηση των ΗΣΑΠ, ενώ ζήτησε για ό,τι εγκρίνεται από το Δ.Σ. των ΗΣΑΠ να αποκτά γνώση το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.
Ο δήμαρχος Σταύρος Γεωργόπουλος, τόνισε ότι η δημοτική αρχή έχει δεχτεί τη λύση της μερικής υπογειοποίησης, καθώς υπάρχουν προβλήματα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, ενώ και ο διευθύνων σύμβουλος, της «ΗΣΑΠ Α.Ε.» ενημέρωσε ότι στην προμελέτη έχουν περιληφθεί οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στην περιοχή και το ίδιο θα συμβεί και στη μελέτη.
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιώργος Παπαδημητρίου, τόνισε ότι στις επαφές μεταξύ Δήμου και ΗΣΑΠ για το υπόγειο πάρκινγκ έχουν ληφθεί υπόψη η αποκατάσταση της διαμπερούς κυκλοφορίας, η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των κατοίκων από την όχληση των οχημάτων και η πλήρης αποκατάσταση του πρασίνου της πλατείας.
Σε ποιον ανήκει τελικά η πλατεία;
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της πλατείας τέθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Στάθη Παπουτσή, ο οποίος ρώτησε τους εκπροσώπους των ΗΣΑΠ πώς γίνονται μελέτες σε ένα χώρο, του οποίου το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν έχει ξεκαθαρίσει. Κατόπιν πίεσης του κ. Παπουστή, ο κ. Αραπατσάκος παραδέχτηκε ότι ο χώρος αποτελεί περιουσιακό στοιχείο των ΗΣΑΠ, ενώ η κ. Καμπάνη τόνισε ότι «μπορεί η πλατεία να είναι επί πολλά χρόνια στη χρήση του Δήμου, αλλά ανήκει στους ΗΣΑΠ». Μάλιστα, έσπευσε να διευκρινίσει ότι έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο ως περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας.
Αναβολή συζήτησης για προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων
Σχετικά με την παροχή γνωμοδότησης για την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στον νέο σταθμό, ο κ. Μαστοράκος ζήτησε ν’ αναβληθεί το θέμα αφού -όπως διευκρίνισε- η οποιαδήποτε καθυστέρηση δεν φαίνεται να επηρεάζει τις εξελίξεις έγκρισης. Πρότεινε, επίσης, να δοθεί μια συνοπτική περίληψη του φακέλου στους δημοτικούς συμβούλους. Παράλληλα επισήμανε ότι στην περιβαλλοντική μελέτη παρουσιάζονται δυο σημεία για την εγκατάσταση του σταθμού, ενώ ο τελικός χώρος που επιλέχτηκε διαφέρει από αυτόν που είχε ψηφίσει το Σώμα.
Η αρχιμηχανικός Ιουλία Καμπάνη διευκρίνισε ότι όλες οι περιβαλλοντικές μελέτες εξετάζουν δυο θέσεις, ενώ η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης έγινε καθώς σ’ αυτό το σημείο μπορεί να υπάρξει καλύτερη κυκλοφοριακή ρύθμιση. Ταυτόχρονα,η απουσία μεγάλης υψομετρικής διαφοράς δεν θα προκαλέσει προβλήματα στην εξέλιξη των εργασιών. Τέλος, σημείωσε ότι οι ΗΣΑΠ έχουν προτείνει τη διέλευση από τον επικείμενο σταθμό της κυκλοφοριακής γραμμής 641, ώστε να μην επιβαρύνεται η περιοχή από τα αυτοκίνητα. Πρόταση που συγκεντρώνει και την αποδοχή της δημοτικής αρχής σύμφωνα με τον δήμαρχο.
Τελικά το θέμα αναβλήθηκε και αναμένεται να έρθει προς συζήτηση μετά από ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων.
Ανθή Σουρτζή